Izmaink a csontjainkon inak révén tapadnak, amelyeket alagútszerű képződmény, az ínhüvely vesz körbe. Az ínhüvely feladata egyrészt az inak védelme, másrészt kenőfolyadék termelése annak érdekében, hogy míg mindennapi tevékenységeinket végezzük, az inak akadálytalanul tudjanak elmozdulni az ínhüvelyben. Ínhüvelygyulladás esetén az ín tapinthatóan duzzadt, kisebb mozgáskísérletre is fájdalommal reagál, passzív mozgatáskor hóropogás-szerűen súrlódik és egész lefutásában nyomásérzékeny. Helyileg leggyakrabban a csukló és az alkar kézháti oldalán futó inak, a vállöv, valamint az Achilles-ín érintett.

A panasz általában túlerőltetés következtében lép fel, különösen monoton, egyoldalú munka esetén (pl. gépelés) vagy egyéb betegség (pl. köszvény) részeként alakulhat ki, ritkábban sérülés vagy fertőzés áll a háttérben. Ha a panaszok hónapok óta fennállnak, érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderítsük, nincs-e a szervezetben gyulladásos góc.
Fizikai szinten az elsődleges kezelési mód az érintett terület átmeneti nyugalomba helyezése. Ehhez sokszor elegendő lehet a fáslizás vagy tépőzáras rögzítősín használata. Ha orvoshoz fordulunk, gyulladáscsökkentő krémeket és gyógyszereket is kaphatunk, makacsabb esetben akár helyi szteroidos injekció vagy fizioterápia is szóba jöhet.
Nézzük, mi mindent tehetünk a megelőzés érdekében természetes módszerek alkalmazásával!

Táplálkozás

A helyes táplálkozás fontosságához kétség sem férhet. A jól megválasztott táplálék gyógyíthat és csillapíthatja a fájdalmakat. Az elsavasodás gyulladást okoz a szervezetben, a mozgásszervi panaszok azonban különösen jól reagálnak a lúgosító diétára.
Az állati eredetű alapanyagokat azok savasító hatása miatt érdemes kiiktatni az étrendünkből. Gyógyulásunk érdekében tanácsos átállni sok friss, nyers zöldséget, gyümölcsöt és csírákat tartalmazó étrendre. Különösen ajánlott zöldségfélék a spenót, az uborka, a fodros kel, a zeller, az avokádó, a kelkáposzta vagy a cékla. Csírák közül leginkább a retek-, a lucerna- és a szójacsíra ajánlott. A víz mellett érdemes zöldségleveket és lúgosító gyógyteákat (hársfa, menta, gyömbér, édesgyökér) is fogyasztani méz és citrom nélkül.