Térdfájdalom: kifelé fordulás

A befelé fordulás mellett a másik állapot, amelyet mindig elsőd legesen vizsgálnak térdpanaszok esetén, a kifelé fordulás (a térd fordul kifelé). Ezt az állapotot könnyebben észreveheti az ember saját magán. Ha kétsége támad afelől, hogy az elfordulás befelé vagy kifelé irányul, bizonyára a térd kifelé fordulásáról van szó. A fájdalom azért keletkezik, mert a medenceöv izmai túl feszesek. Általában ilyenkor a medenceizmok folyamatosan feszülnek, és az állandó feszítésnek kitett combcsont a lábszár külső oldala felé fordul.
A kifelé fordulás megszüntetésére ajánlott gyakorlatok: • Rögzített hát 8 ábra) A gravitáció a jobb és a bal csípőt laposan a földre vonja. A csípő és a törzs szerkeze ti elemei akkor működnek a legjobban és összhangban tervezett funkcióikkal, ha azonos síkban vannak. Ez a gyakorlat ilyen helyzetbe hozza őket.

Ülés a térddel párnát szorítva

Üljön egy szék vagy pad peremére, és homorítsa a hátát a csípő előregördítésével. Húzza hátra a vállát, és figyeljen arra, hogy térde és lábfeje csípőjével egy tengelyben legyen. Lazítsa el gyomorizmait, hagyja őket lógni. Helyezzen egy kispárnát a két térde közé, és combja belsejének izmait használva tartsa a párnát térdei között, majd finomon eressze el. Lehet, hogy össze kell hajtania a párnát, hogy tömörebb legyen. A két lábfeje egymással párhuzamos legyen, és ügyeljen, nehogy a gyomor kör nyéki vagy hátizmai részt vegyenek a párna tartásában. A közelítő – és távolító izmok elsődleges feladatukat teljesítik, ahelyett, hogy a járóizmok munkáját vennék át.

Földön ülés

 A falnak támaszkodva üljön le, lábát nyújtsa ki egyenesen előre. Két vállát feszítse hátra, tartsa így, de ne emelje fel. Feszítse meg a combját, és hajlítsa be a lábát úgy, hogy a lábujjai teste felé mutassanak. Karját hagyja az oldalánál, vagy nyugtassa a combján. Maradjon így négy-hat percig. Ez a gyakorlat helyrehozza a váll, a csípő, a térd és a boka által alkotott láncot.

A comb feszítése fokozatosan kifelé fordítva

Feküdjön a hátára, egyik lábát helyezze egy dobozra vagy székre, derékszögben behajlítva. A másik láb legyen kinyújtva és megemelve, elég magasan ahhoz, hogy a hát és a csípő laposan feküdjön a földön. A lábfej a sarkon támaszkodik. Kinyújtott lábának a lábfejét feszítse meg, hogy meg akadályozza az oldalra fordulását. A cél az, hogy a kinyújtott láb fokozatosan süllyed jen le 15-20 cm-t, amíg le nem ér a földre. Miközben lefelé süllyeszti a lábát, lazítsa el a földön a hátát. Ne akarja, hogy a háta ellaposodjon – hagyja természetes módon mozogni. Tartsa meg ezt a pozíciót lépésenként legalább három percig. Ismételje meg a másik lá bával. Ez a gyakorlat inkább a láb hajlításának és feszítésének gyakorlására van ki találva, mint a közelítő és a távolító izmok segítségével megvalósuló forgás megvalósításához.

Kedves Olvasó! Gyakran vizsgálja meg a térdét! Különösen, ha fáj. A jó és a rossz működés jelei szemmel láthatók. Az ember két lábon való járása az öndiagnózisra van tervezve. A térd vagy egészségesnek látszik és jól működik vagy nem, s ez objektív, látható dolog. Miután megértettük, milyen a jól tervezett és erős térd, képesek leszünk észrevenni a balesetveszélyt, mielőtt még megtörténne a baj. A fájdalom nélküli élet előfeltétele a megelőzés.

A térdfájdalom okai és könnyen elvégezhető tornagyakorlatok a megszüntetésére 2. részében megtalálod a befelé forduló térdre vonatkozó gyakorlatokat!