Ezt a berögződött véleményt szeretné most felülírni egy Új-Zélandról származó új módszer, amely Robin McKenzie nevéhez kötődik, és amely Grobarcsik Ágnes okleveles Mckenzie terapeuta szerint akár még a porckorongsérv gyógyításában is segítséget nyújthat – méghozzá olcsón, egyszerűen, nem mellesleg pedig műtéti beavatkozás és gyógyszerek nélkül. Hogy mi is ez a módszer pontosan, azt a terápia szakértője foglalta össze számunkra az alábbiakban.

A mozgásszegény életmód és az ülőmunka egyik egyenes következménye, hogy az emberek jelentős többségének mindennapjait kínzó hát-, derék- és végtagfájdalmak keserítik meg. Ennek hátterében a legtöbb esetben valamilyen egyszerű probléma áll – például a mozgáshiány vagy a rossz tartás –, de gyakran egy-egy olyan súlyos betegség is meglapulhat mögötte, mint például a gerincsérv.


A McKenzie módszer eredete

A terápia születése egy Robin McKenzie nevű új-zélandi gyógytornászhoz kötődik, aki az ötvenes években mindenkinél előbb ismerte fel, hogy az izom- és ízületi fájdalmak jelentős része a gerincet érő kellemetlen, előrehajló terhelésből eredeztethető, vagyis amennyiben ezt a terhelést meg lehetne szüntetni, amennyiben a kiváltó okot el lehetne fojtani, abban az esetben a páciens tünetmentessé tehető. McKenzie rádöbbent arra, hogy bizonyos tornagyakorlatok és kitartott mozdulatsorok hozzásegítik testünket az önregenerációra, így amennyiben megfelelő módon felismerésre kerül az adott probléma – legyen az egyszerű gerincferdülés, porckorongsérv, esetleg lumbágó –, azt a megfelelő gyógytornával könnyedén és egyszerűen helyre lehet állítani úgy, hogy a beteg saját maga is elsajátíthatja az egyes gyakorlatokat, és kvázi önmagát kezelheti.