1. Az ideális növénytartó

Az otthonunkba illő kaspó vagy balkonláda vásárlásakor csupán ízlésünk és pénztárcánk szabhat határt elképzeléseinknek. Mit vegyünk figyelembe választáskor? A kültéri kaspó fagy- és UV-álló legyen! Célszerű kiemelhető belsővel ellátott balkonládát vagy kaspót vásárolni a könnyebb kezelhetőség érdekében A növényekkel teli kaspókat könnyebb lesz szállítani, mozgatni.
A növénytartó alja vagy a betét mindenképpen perforált legyen, vagy lyukasszuk ki, hogy a felesleges eső-, vagy öntözővíz ki tudjon folyni az alján!

2. A megfelelő növénykiválasztása

Először is tudjuk meg, mely növények alkalmasak arra, hogy otthonunkat díszítsék! Ha megvan a napos vagy árnyékos listánk, abból választva döntsünk, milyen virágban szeretnénk gyönyörködni a kellemes nyári estéken! Így jóval könnyebb dolgunk lesz egész nyáron.
Elsődleges szempont, hogy napos, vagy árnyékos-e a teraszunk. Napos helyre javasolt virágzók: álló- vagy félfutó muskátli, mézvirág, cseppecske, tölcsérjázmin, kuffea, leander, citrusfélék.
Árnyékos, de világos helyre futó, vagy félfutó muskátlit, lobéliát, verbénát, petúniát, hópehelyvirágot (bacopa), begóniát, dáliát, díszburgonyát ültethetünk.

3. Jó minőségű talaj

Ne kövessük el azt a hibát, hogy nem cseréljük le a tavalyi földet a tartókban! A tavaly már elhasznált, tápanyagot nem tartalmazó földbe ültetett növények nem lesznek olyan szépek.
Sok vásárló jön be hozzánk azzal, hogy „A legolcsóbb általános földet kérem, csak muskátlinak lesz!” A gyökeresedéshez, virágzáshoz és a szép, üde zöld levélhez is a talajból veszi fel a növény a tápanyagot. Vagyis minél jobb minőségű a virágföld, annál szebb lesz a virágunk. Mi a kertészetünkben Jóföldbe ültetünk minden balkonnövényt, így 4-5 hónapig nem is kell tápoldatozni a növényeket.

4. Megfelelő tápanyagutánpótlás

A virágzáshoz sok káliumra, a szép zöld levelekhez nitrogénre, a megfelelő gyökeresedéshez foszforra van szüksége a növénynek. Szerencsére ezeket az összetevőket nekünk nem kell figyelni, hiszen a gyártók jól értelmezhető névvel illetik termékeiket, mint „Muskátlidoktor”, vagy „Leanderdoktor”, „Substral Balkonnövény táp”…
Tipp: Ha ültetéskor táptablettát teszünk a növény alá, sokáig nem kell ezzel foglalkoznunk. Pl. „Buviplant A” tabletta, Substral Osmocote tabletta balkonnövényekhez.

5. Öntözés

Minél dúsabban virágzik egy növény, annál több tápanyagot használ fel a talajból. A számára szükséges makro- és mikroelemeket csak megfelelő mennyiségű vízzel tudja felvenni. A szép zöld levélzet és a dús virágzás titka a megfelelő mennyiségű, EGYENLETES vízellátás.
Nyáron mindenképpen a késő esti órákban öntözzünk, amikor a talaj már nem forró, és a levegő is kicsit lehűlt! A tűző napon ne maradjon víz a kaspó alatt, mert a gyökerek szabályosan megfőnek a forróságban. Ha túlöntözzük a növényünket, a pangó víz is fel tud forrósodni.
Nagy előnyt jelent egyes vízmegtartó készítmények használata. Ezek lényege, hogy a talajba juttatva magukba szívják a vizet és nem engedik elpárologni. Ezáltal valóban kevesebb öntözővizet kell használnunk. Ilyen például az Aquaperla kristály, amit ültetéskor kell a talajba keverni. Rengeteg vizet takarítunk meg vele, és gyönyörűek a növények tőle.
Másik megoldás a Gyökéritató használata, amely egy természetes anyagból, Alginitből készül, ami folyamatosan tápanyaggal látja el a növényt, emellett tárolja, egyenletesen adagolja vissza a növény számára a vizet, és lazább szerkezetűvé alakítja a talajt. BIO természtésben is javasolt, engedélyezett termék.

5+1 tipp az egész nyáron dúsan virágzó balkonhoz

Léteznek önöntöző rendszerrel ellátott balkonládák és kaspók, ezek nagy előnye, hogy nyaraláskor is biztonságban tudhatjuk növényeinket. Nem kell megkérni a szomszédot, hogy jöjjön át minden este, és nem kell aggódnunk, hogy mire hazajövünk a nyaralásból, vajon kiszáradtak vagy kirohadtak-e a muskátlik, petúniák. Az önöntözős növénytartók a nyaralás alatt is gondoskodnak balkonunkról.