A keserűanyag-tartalmú gyógynövények a keserű ízükből adódóan fejtik ki hatásukat elsősorban az emésztésre úgy, hogy szabályozzák a nyálelválasztást, a gyomorsav- és az epe termelődését. Ezenkívül a gyomor-bél traktus felső részének izmainak rugalmasságát, mozgását serkentik, illetve fokozzák a tápanyagok hatékony emésztését és felszívódását.

Az ARTICSÓKA

A Földközi-tenger térségében őshonos zöldség, mely tartalmaz többek között keserűanyagot is. Egyik legősibb gyógynövény, hatóanyaga segíti az epeváladék kiválasztását, ami a zsíros ételek emésztését könnyítheti meg. Ezenkívül a vérnyomás, az érelmeszesedés csökkentésére és a cukorbetegségre is jótékonyan hathat. Nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, ásványi anyagokat, valamint A-, C-, K- és B1-, B9-vitaminokat is, ezeken kívül gazdag kalciumban, foszforban, magnéziumban, vasban és káliumban.

A GYERMEKLÁNCFŰ,

A pitypang egy igen ismert és elterjedt növény. Gyermekkorunkban szárából láncot fontunk, szirmait pedig a levegőbe fújtuk. Azonban nem mindenki tudja róla, hogy hatóanyagai között van a keserűanyag is, mely a máj- és vese működését is szabályozzák, fokozzák az epe termelődését, ezáltal az epekő-problémák és a kezdeti májgyulladás kezelésére is alkalmazható. Levelének erős vizelethajtó hatást is tulajdonítanak magas káliumtartalmának köszönhetően. Növelheti az étvágyat, javíthatja az emésztést és gyulladáscsökkentő hatása is lehet. A vércukorszintet csökkentheti, ezért cukorbetegeknek is ajánlott fogyasztása, illetve csontritkulás megelőzésére is javasolt. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, így például C-, B1- és B2-vitamin, kálium, vas, kalcium, magnézium, foszfor is megtalálható benne.

A KAMILLAVIRÁG

Ez talán a legismertebb gyógynövények egyike, szintén tartalmaz keserűanyagot. Már az ókori Egyiptomban is ismerték, előszeretettel alkalmazták fejfájás enyhítésére. A középkorban főleg gyomorpanaszok, láz, megfázás, hányinger és más emésztőrendszeri rendellenességek esetén használták. Kiváló gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású akár nőgyógyászati problémákra is. Nyugtató, görcsoldó hatása is van, a gyomor-, bél- és epetermelési zavarokat is enyhíti. Kisgyermekeknél is hatékony lehet a gyomorfájás enyhítésére.

A KURKUMA

A kurkuma ázsiai eredetű gyógy – és fűszernövény. Azon kívül, hogy egy népszerű ételszínezék és a curry egyik fontos alapanyaga, az ősi indiai gyógyászatban már évezredek óta használják. Erős antioxidáns, antibakteriális és vírusölő hatása is van. Hatóanyagai erősítik az epehólyagot, jótékony hatású lehet az epekő megelőzésében és kezelésében. A benne lévő kurkumin növeli az epe oldhatóságát ezáltal gátolva az epekő kialakulását, illetve a már meglévő kövek kiürülését. Nehéz ételek fogyasztásakor jó szolgálatot tehet a teltségérzet ellen, csökkentheti a gyomorsavtermelést, segíthet bélgörcsök és felfúvódás esetén is.

A CICKAFARKFŰ

Nőgyógyászati panaszok enyhítésére ajánlják leggyakrabban. Valóban, jó vérzéscsillapító hatású, csökkentheti a változókori panaszokat és a menstruációs fájdalmakat is. Azonban emésztést könnyítő és étvágyfokozó hatása is van, görcsoldó, nyugtató. Hasi fájdalmakra, az epetermelés serkentésére és az emésztés javítására is használhatjuk.