Jó hír, hogy ha a szervezet a kórokozók számára nem biztosít gazdag táptalajt, azok ritkán tudnak megbetegítő hatást gyakorolni. Emiatt érdemes mielőbb kiüríteni a szervezetből a nyákos méreganyagokat, hogy ne okozhassanak károkat.
Nem szabad összekevernünk a kapha alkat egyéni jellemzőit, domináns jegyeit a késő téli, kora tavaszi időszak kapha dósa eltolódásából adódó állapotokkal.
A kapha alkatú egyénre jellemző az erő, az ellenálló képesség, a stabilitás, a nyugalom, a türelem, a kiegyensúlyozottság. Állhatatos, rendkívül jó társ.
A kapha dósa
A kapha a nehéz, a víz és föld elemet tartalmazó, mozdulatlanság minőségi jellemzővel szimbolizált dosha. A Kapha dósa két elemének minőségei:
- dzsala (víz): hideg, puha, mozgékony, folyékony, olajos, váladékos;
- prithiví (föld): nehéz, kemény, durva, egyedüli, tömör.
A tavasz időjárása változékony. Kora tavasz inkább esős, szeles. Ekkor a víz és a föld dominanciája erősödik.
A kapha dósa székhelye a mellkas, tüdő, arc- és homloküregek, orrjáratok.
Mivel ez a dósa vizes és hűvös természetű, képes lefojtani az Agnit (az emésztés tüzét). Ennek következtében a nyálka felhalmozódhat a gyomorban is. Amikor a kapha dósa túlzott dominanciába kerül, érezhetővé válik a fokozott váladéktermelődés testünk különböző régióiban, vizes, nyákos, térfogatnövelő elváltozások keletkeznek. Ez jó táptalaj a baktériumok számára.
Kapha dósa kibillenés
A felhalmozódott kapha dósa kiáramlási területe a a kötőszövetbe a mellkasi régió, a felkar, a fej üregei. Erősebb többlet esetén a csípő, a hát, a combok, a hasi kötőszövet, a belek nyirokterületei is érintetté válhatnak.
A Kapha dósa eltolódásának jegyei lehetnek például:
- keringési zavarok,
- hidegérzékenység
- emésztési problémák
- túlsúly, falánkság
- ödéma
- allergia
- apátia, depresszió
- tompaság, fáradtság
- hurutos köhögés
- ciszták
- cukor anyagcsere problémák
A kibillenés kompenzálása
A két kapha-domináns elem (föld és víz) hűvös természetét, kibillenését így egyensúlyozhatjuk ki:
Meleg, réteges öltözékkel, meleg ételek és italok fogyasztásával, csípős, pikáns, keserű, fanyar ízekkel, tüzes fűszerekkel, meleg, könnyű, száraz minőségekkel, friss, leveles zöldségek fogyasztásával, meleg olajos masszázzsal, szaunával.
Kerülendő az alábbi típusú ételek fogyasztása: hideg, nehéz, olajos, édes, savanyú, túlzottan sós, zsíros, fehérjedús, kenyér, édesség.
Rendkívül fontos: az emésztő traktus egészséges működése, a bélrendszer megfelelő állapota, az emésztő tűz (Agni) aktív munkája.
Mindezeken múlik, hogy szervezetünk mennyi tápanyagot képes hasznosítani, illetve képes-e a nemkívánatos baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben védekezni.
Ayurvedikus gyógynövények
Az ayurveda immunerősítő készítményei a helyes étkezés mellé számos olyan gyógynövényi hatóanyaggal is ellátják a szervezetet, melyek meggátolják a vírusok, baktériumok, gombák kóros elszaporodását. A növényi immunerősítők hatása nem csak fizikai, pozitív hatást gyakorolnak az energiarendszerre, a pszichés és mentális funkciókra is.
A Triphala például támogathatja a belek működését, kiváló salaktalanító. Az Amla optimalizál. Enzimatikus, ezért a biológiai emésztést támogatja, az összes enzimet segíti működni. Segítheti a gyomor nyálkahártyáját visszagyógyulni. A Livgood gyógynövénykombináció a máj működését támogathatja. A Tulsi a tüdő területén felhalmozódó nyákos ama kivezetését szolgálhatja. A Kurkumin a testszerte fellépő gyulladások kivezetésére használt, melegítő hatású vírus-baktérium-gombaölő szer.
Egészségünkre!
Csizmadia Ágnes (Dr.ayu. phil. tud.)