Mi is pontosan az allergia?

Az allergia kifejezést az 1800-as évek közepétől használják, és a természetes állapottól való eltérést értették rajta. A másik rokon kifejezés az atópia: a szervezet egy külső hatással szemben fellépő, nem tipikus reakcióját nevezték így el. A két kifejezést napjainkban szinonimaként használjuk, és három betegséget sorolunk ide; a szénanáthát, az asztmát, és az ekcémát. Mindhárom kórképre jellemző, hogy a szervezet a külső térből érkező, nem károsító anyagot károsnak ítéli és hibásan, heves reakcióval igyekszik távoltartani, vagy, ha már bekerült, igyekszik onnan eltávolítani. Szénanátha esetén a tüsszögés, köhögés, orrfolyás hivatott megakadályozni az allergén behatolását. Ekcémánál elsősorban táplálék- vagy gyógyszerérzékenység következtében jelentkezik jellegzetes bőrkiütés a testfelület bármely részén. Asztma esetén valóban súlyos tünetekkel kell megbirkóznunk, a szervezet a légutak beszűkülésével alig jut oxigénhez, veszélyes állapotot is előidézhet a helyzet, kezelése elengedhetetlen. Az allergiától szenvedő szervezet folytonos készültségben van, mint egy kilövésre kész rakéta, amely állapot jelentősen elveszi az immunrendszer figyelmét a többi „támadótól”, így más általános betegségekkel is könnyebben fertőződhetünk meg.


Mi most a tavaszi, szénanáthás allergiára koncentrálunk, a most virágzó növények által okozott tünetek enyhítésére hívtuk segítségül a természet kincsestárát:

(Mielőtt bármilyen terápiába kezdenénk, tájékozódjunk, illetve konzultáljunk orvosunkkal. Létezik az úgynevezett keresztallergia, amely esetében bizonyos zöldségek vagy gyümölcsök fogyasztása kontraproduktív módon a tünetek felerősödését okozhatja!)

Qercetin a kamrából – a flavonoidok családjába tartozik, megtalálható a hagymában, az almában, brokkoliban, karfiolban, zöld teában és a citrusfélékben. A hisztamin felszabadítást gátolja a szervezetben, így segítve az allergiás tünetek féken tartását. 

Bromelain – gyulladáscsökkentő enzim, csökkenti a nyálkahártya duzzanatát, jó hír, hogy az ananász bőségesen tartalmazza, így összeköthetjük a kellemest a hasznossal, egy friss ananászkoktél után fellélegezhet az allergiás szervezet.

Csalán – már napi 300 mg szárított, fagyasztott csalán elfogyasztása is jelentősen csökkentette az allergiás tüneteit egy közelmúltban lezajlott felmérésben résztvevőknek. A csalán emellett kiváló vértisztító hatású is.

C-vitamin – a vitaminok ásza, most az allergiás tünetek enyhítésében is segítségünkre lehet. Nem elhanyagolható, hogy az immunrendszert is támogatjuk rendszeres fogyasztásával.

Petrezselyem – szintén gátolja a hisztamin felszabadítást, ezzel támogatva az allergiás szervezetet

Papsajt – nem csak antihisztaminként működik, de a belőle főzött tea a köhögési ingert is jelentősen csökkenti

Allergiás tüneteket csökkentő teakeverék:

2 evőkanálnyi keverék az alábbiakból: bazsalikom, csalán, kakukkfű, majoránna, oregánó, rozmaring, zsálya, fodormenta. Elkészítés: 1 l forrásban lévő vízzel leöntve a keveréket 10 percig állni hagyjuk. Fejünket beborítva a felszálló gyógyító gőzöket 1-2 percig beszippantjuk. Kihűlés után a teát leszűrve fogyasztjuk. 

Levessel a tünetek ellen:

0,5 liter vízben 5 percig főzünk egy egész hagymát héjastul, egy gerezd fokhagymával. Hozzáadunk 25 g aprított brokkolit, és főzzük a keveréket további 5 percig. Adjunk hozzá most 25 g csalánlevelet, egy fél felaprított zellert, friss kakukkfüvet, friss petrezselymet. Főzzük a levest még 3-5 percig. Távolítsuk el a hagyma héját. Végül ismét adjunk hozzá aprított petrezselyemzöldet, és fűszerezzük a levest fűszersóval, feketeborssal, kurkumával. Zöldes színű, kissé krémesebb állagú levest kapunk.