A zöld dió az a fiatal, éretlen termés, amelynek még nem fejlődött ki a csonthéja. Csak akkor fogyasztható, amikor belül még puha.

A zöld dióból különféle esszenciákat, borokat, likőröket, olajokat és lekvárokat is készítenek. A Milotai zöld dió kiváló minőségéről híres, és egyre népszerűbb, mivel egyre többen fedezik fel ezt a magyar különlegességet.

A zöld dió gyűjtési ideje az adott évtől függ, de általában június eleje-közepe tájára esik. Addig várjunk, amíg a diók már elég nagyok, de a belsejükben még ne kezdődjön el a héj csontosodása. Ezt könnyen ellenőrizhetjük, ha leszedünk egyet, átszúrjuk egy hústűvel, vagy kötőtűvel, és ha akadály nélkül halad át a dión a tű, akkor jó. Ugyanezt ellenőrizhetjük akár egy késsel is, ekkor vágjuk félbe a diót, és ha a kés könnyedén szeli keresztül, akkor jó.

Hozzávalók

  • Annyi zöld dió, ami pont belefér egy 5 literes befőttesüvegbe
  • 2 liter csapvíz
  • 1.4 kg kristálycukor
  • vaníliarúd
  • szegfűszeg
  • csillagánizs (opcionális)
  • fahéj
  • citrom- vagy narancshéj (opcionális)
  • rum (opcionális)

Elkészítés:

  • Alaposan mossuk meg a diókat, de használjunk kesztyűt, mert befoghatja a kezünket.
  • Mosás után szurkáljuk át alaposan egy hústűvel, vagy vékonyabb kötőtűvel, majd rakjuk egy ötliteres üvegbe. Öntsük fel hideg vízzel, és tegyük hűvös helyre, majd két héten át naponta cseréljük rajta a vizet.
  • A második hét végére a diók teljesen megfeketednek, és a leöntött víz is napról-napra tisztább. Ez idő alatt a dió elveszíti a keserű ízét.
  • A cukorból és vízből főzzünk szirupot, majd rakjuk bele a diókat, és alacsony lángon fűzzük pár percig, majd zárjuk el alatta a tüzet, és hagyjuk a lében kihűlni. Hagyjuk benn a szirupban.
  • Másnap, és harmadnap ismételjük meg a pár perces főzést. A harmadik napon már nem kell megvárni amíg kihűl.
  • Szedjük kisebb befőttesüvegekbe a diókat, majd a forró sziruppal, - amiben főtt - öntsük fel. Tegyünk az üvegekbe fűszereket: néhány szem szegfűszeget, fahéj darabkákat, vaníliát, vékonyan lehámozott citrom- vagy narancshéjat, esetleg egy-egy szem csillagánizst ízlés szerin. Ha csak felnőttek fogyasztják, mehet bele egy kis rum is.
  • Zárjuk le az üvegeket, és tegyük dunsztba, majd ezt követően a kamra polcára, ahol karácsonyra összeérnek az ízek.