A hagyma, a paprika és a paradicsom mellett a negyedik fő hozzávaló nem más mint a patisszon, más néven csillagtök, aminek szintén most van a szezonja. A patisszont helyettesítheted cukkinivel vagy hagyományos főzőtökkel is, az íze mindenhogy remek lesz. Mennyiséget most szándékosan nem adunk meg, hiszen ez az a hagyományos magyar étel, amit mindenki a saját ízlése szerint készíthet el.

Elkészítés:

  • Vágd csíkokra a hagymát és pirítsd üvegesre.
  • Karikázd fel a paprikákat és dobd a hagymához, hadd puhuljon 15-20 percet.
  • Míg levet ereszt a paprika, felezd meg a csillagtököt és pucold le a héját. Kanalazd ki a magjait, majd vágd szeletekre. Ha főzőtököt használsz, szintén így járj el, de ha cukkinit, akkor azt csak a paradicsommal együtt add hozzá
  • A tök össze fog esni a főzés során, levet is fog engedni, ezért csak kevés vízzel öntsd fel.
  • Míg egy kicsit összeesik a patisszon, vágd a paradicsomokat gerezdekre, majd tedd félre.
  • Adj egy kis színt a lecsódnak 2 evőkanál édesnemes pirospaprikával.
  • Fűszerezd sóval, borsikafűvel, ízlés szerint majoránnával, köménnyel.
  • Add hozzá a paradicsomot is, és a cukkinit, ha azt választottad.
  • Főzd készre, majd tálald melegen.

Lecsó befőtt

Ha befőzni szeretnéd, 10 perccel azelőtt zárd el, hogy teljesen késznek ítélnéd. Nem baj, ha nem teljesen puha a paradicsom.  Szed a lecsót sterilizált forró üvegekbe és öntsd fel a tetejét olajjal, vagy olvasztott zsírral. Ügyelj rá, hogy ne lógjon ki egy zöldség sem a zsírréteg alól. Ebben a receptben nincs tartósítószer, ezért a zsír akadályozza meg a romlást.

Zárd le az üvegeket, tedd dunsztba és már mehet is a kamra polcára. Egy borongós téli napon csak meg kell melegítened és a nyár ízeit varázsolhatod az asztalra.