A koriander (Coriandrum sativum) a Zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó egyéves növény. Jellegzetes, ernyős virágzata és finom, csipkés levelei vannak. A növény minden része felhasználható, de főként a leveleit és magvait hasznosítjuk.

Előfordulás

Bár a koriander eredetileg a Földközi-tenger térségéből származik, ma már világszerte termesztik. Különösen népszerű Ázsiában, Dél-Amerikában és a Közel-Keleten, de Európában is egyre elterjedtebb.

Kinézet

A koriander 30-60 cm magasra nő. Levelei világoszöldek, finom csipkézettséggel. Virágai aprók, fehérek vagy halványrózsaszínűek. Termése gömbölyű, száraz ikerkaszat, amit fűszerként használunk.

Kulináris felhasználás

A koriander rendkívül sokoldalú fűszernövény. Friss leveleit gyakran használják salátákban, szószokban és curry ételekben. A magokat egészben vagy őrölve adják különböző ételekhez, például pácokhoz, kenyerekhez és süteményekhez. Jellegzetes íze miatt a koriander megosztó fűszer: vannak, akik imádják, míg mások számára kellemetlenül szappanos ízű.

A koriander kettős természete a konyhában

Érdekes módon a koriander két teljesen különböző ízvilágot kínál a konyhában. A friss levelek citrusos, üde aromája mellett enyhe pézsmás jegyek is felfedezhetők, ami miatt egyesek rajonganak érte, mások viszont kevésbé kedvelik. Ez a megosztó jelleg főként Észak-Európában és az Egyesült Államokban jellemző, míg Ázsiában a korianderlevél rendkívül népszerű.

A növény másik arcát a koriandermag mutatja, mely egészen más ízprofillal rendelkezik. Pikáns, diós aromája miatt világszerte kedvelt fűszer, és sokkal kevésbé megosztó, mint leveles társa.

Bár sokan ázsiai eredetűnek gondolják, a koriander valójában a mediterrán térségből származik. Ez a tény jól példázza, hogyan vált egy regionális növény globális kulináris kincsé az évszázadok során.

A koriander mint gyógynövény

A koriander számos értékes hatóanyagot tartalmaz: