Az árpakávé könnyen emészthető ital, jót tesz a betegeknek és lábadozóknak, kisgyermekeknek és idős embereknek, étvágytalanoknak is, mert kiváló energiaforrás. Tartalmaz B2-, B12-vitamint, kalciumot, foszfort a csontképződéshez, valamint magnéziumot az ideg-, és izomműködéshez, támogatja a szívet is. Lefekvés előtt segíti az elalvást.
Elkészítése házilag:
Az árpaszemeket először enyhén nedvesítsük meg, vagyis egy kiló árpához adjunk kb. fél deci vizet.
A szemeket állandóan kevergetve pörköljük meg. Ha már barna, töltsük lapos tálra és teregessük szét, hogy gyorsan lehűljön. Vigyázat, hűlés közben is barnulhatnak az árpaszemek!
A lehűlt szemeket hintsük meg egy kevés porcukorral és keverjük el jól. A cukortól szebb és jobb ízű lesz a kávé.
Az árpaszemeket daráljuk közepesre, és zárt edényben főzzük, de legjobb kávéfőzőben elkészíteni. Így érvényesül a legjobban az íze.
Ha edényben készítjük. az árpaszemeket először forraljuk fel, majd állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a tetejéről eltűnik hab. Könnyen kifut, ezért ne hagyjuk magára a tűzön! Ha megfőtt, néhány csepp hideg vizet öntsünk a tetejére, és hagyjuk leülepedni.
Illata és íze az árpamalátára jellemzően édeskés, karamellás. Ez a kávé koffeinmentes.
A kihűlt kávét ne melegítsük a tűzön, mert elveszti aromáját, savanykás lesz. Ha a kávé már hideg, külön edényben forraljunk vizet, állítsuk bele a kávét, és melegítsük fel a kívánt hőfokra.