A növények egészséges növekedése és bőséges virágzása szempontjából alapvető fontosságú, hogy az öntözést megfelelő módon végezzük. Itt van tehát tíz aranyszabály, amely segít optimalizálni az öntözési technikákat.

Célzott és elosztott öntözés

Az öntözés során fontos, hogy a víz egyenletesen oszoljon el a gyökérzóna körül, hogy elkerüljük az egyoldalú gyökérnövekedést, ami gyengébb tápanyagfelvételt eredményez.

A víz kincs! Takarékoskodjunk vele!

Automatizált öntözőrendszerek és talajnedvesség-érzékelők segíthetnek abban, hogy csak annyi vizet használjunk, amennyi ténylegesen szükséges.

Kerüljük a pangó vizeket

A pangó víz kiszorítja a levegőt a talajból, ami "megfojthatja" a gyökereknek, ezért ügyeljünk a megfelelő vízelvezetésre.

Minőségi föld a titok

Agyagban gazdag talaj segít az egyenletes vízmegtartásban és biztosítja a vízelvezetést nedves időszakokban.

Az öntözés időzítése

Kora reggel vagy késő este öntözve minimalizálható a vízpárolgás, és a növények a nap folyamán hatékonyabban használják fel a vizet.

Nedvességmegőrzés

A talajnak állandóan nedvesnek kell maradnia, de nem ázottnak. Az egyenletes nedvességszint különösen fontos a haszonnövények számára. A legjobb módszer erre, ha valamilyen talajtakarót használunk, fakérget, forgácsot, mulcsot, szalmát, stb...

Alapos, de ritka öntözés

Inkább ritkán, de bőségesen öntözzünk, hogy a víz mélyebbre hatoljon a talajba, ezáltal támogatva a gyökérrendszer fejlődését.

Óvatosan a levelekkel

Próbáljuk meg tartani a leveleket szárazon, mert a nedves levelek könnyen megbetegedhetnek vagy megéghetnek a napfény hatására.

Vízmennyiség meghatározása

Az öntözés során a víz mennyiségét úgy kell beállítani, hogyeljusson a gyökerekig, ne csak a talaj felszínét áztassa. Érdemes ehhez egy akkora  fapálcát leszúrni a talajba, ami kb egyelő hosszú az öntözendő neövények gyökerével és ellenőrizni öntözés után egy fél órával. Ha nedves teljes hosszában, akkor megfelelő mennyiségű víz jutott a talajba.

Szakaszos vízadagolás

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódik, hiszen a nagyobb, hirtelen mennyiségű víztől sokkal hatékonyabb a lassú esőztetés, vagy a víz  több részletben való adagolása, hogy a talaj ideje legyen felszívni, és ne folyjon el haszontalanul.

Ezen szabályok betartása biztosítja, hogy kertünk zöldelljen, virágai pedig hosszan pompázzanak. Fontos figyelembe venni a különböző növények sajátos igényeit is, mivel ezek az útmutatók általános irányelvek, amelyeket esetenként módosítani kell.