A hivatalos megnevezés egy ideje már nem "zabtej" hanem "zabital", de a lényeg ugyanaz!
Elkészítés:
- 1 bögre zabpelyhet egy éjszakán át áztassunk kétszeres mennyiségű tiszta vízben.
- Utána öblítsük le, és turmixoljuk össze annyi tisztított vízzel, amennyit felvesz.
- Tegyünk hozzá 1 evőkanál minőségi hidegen sajtolt étolajat is.
- Ha kész, akkor gézen vagy gézzsákban szűrjük át.
- Édesszájúak ízesíthetik egy pici mézzel.
Kész is a zabtej!
Ez egy klasszikus "élő" ital, mert egyik összetevője sincs megfőzve vagy megsütve, ezáltal élő marad az enzimkészlete, és a szervezet hasznosítani tudja az összes benne lévő tápanyagot. A zabtej hűtőben 2-3 napig eláll. Elég gyorsan kiválik belőle a savó, de ilyenkor csak össze kell rázni/keverni. Nagyon finom turmixokhoz, "tejes" italokhoz.
Alkalmazása:
Ahogy felébredsz reggel, igyál meg a tejből 200 ml-t éhgyomorra. A maradékot lefedve rakd hűtőszekrénybe és este, lefekvés előtt fogyaszd el.
Hatásai:
- tisztítja a májat
- javítja a hasnyálmirigy funkcióit
- erősíti az idegrendszert
- javítja a szívműködést
- csökkenti a rossz koleszterinszintet
- védi a szem egészségét
- egyensúlyban tartja a vércukorszintet
- megelőzi a vastagbélrákot