A hivatalos megnevezés egy ideje már nem "zabtej" hanem "zabital", de a lényeg ugyanaz!

Elkészítés:

  •  1 bögre zabpelyhet egy éjszakán át áztassunk kétszeres mennyiségű tiszta vízben.
  •  Utána öblítsük le, és turmixoljuk össze annyi tisztított vízzel, amennyit felvesz.
  •  Tegyünk hozzá 1 evőkanál minőségi hidegen sajtolt étolajat is.
  •  Ha kész, akkor  gézen vagy gézzsákban szűrjük át.
  •  Édesszájúak ízesíthetik egy pici mézzel.


Kész is a zabtej!

Ez egy klasszikus "élő" ital, mert egyik összetevője sincs megfőzve vagy megsütve, ezáltal élő marad az enzimkészlete, és a szervezet hasznosítani tudja az összes benne lévő tápanyagot. A zabtej hűtőben 2-3 napig eláll. Elég gyorsan kiválik belőle a savó, de ilyenkor csak össze kell rázni/keverni. Nagyon finom turmixokhoz, "tejes" italokhoz.

Alkalmazása:

Ahogy felébredsz reggel, igyál meg a tejből 200 ml-t éhgyomorra. A maradékot lefedve rakd hűtőszekrénybe és  este, lefekvés előtt fogyaszd el.

Hatásai:

  • tisztítja a májat
  • javítja a hasnyálmirigy funkcióit
  • erősíti az idegrendszert
  • javítja a szívműködést
  • csökkenti a rossz koleszterinszintet
  • védi a szem egészségét
  • egyensúlyban tartja a vércukorszintet
  • megelőzi a vastagbélrákot