A memória élessége függhet többek között az életkortól, a fizikai, érzelmi és mentális állapottól, a szellemi frissességtől. Hat rá a táplálkozás, emésztési funkciók jó vagy rossz működése, az alvás és légzés minősége, a testmozgás, a stressz. Fejlesztéséhez gyógynövények segítségét is igénybe vehetjük.


A Gotu Kola (Centella asiatica, ázsiai gázló, Mandukaparni) zöldségként, fűszerként fogyasztott növényt Kínában, a trópusi Ázsiában és Afrikában is termesztik, az ayurvedikus orvoslásban pedig medicinaként alkalmazzák. A növény föld feletti részét, herbáját használják. Indiában szent növényként tartják számon. Az ősi indiai szövegek szerint:

„Segíti az agy működését, javítja a memóriát, a koncentrációs képességet és a mentális funkciókat, csökkenti a fáradtságot és a depresszív hangulatot, szorongást. Alvásproblémák esetén is javallott”.

A Gotu Kola elősegítheti az idegrendszer egészséges működését, fizikai és szellemi fáradtság csökkentését, bár nem tartalmaz koffeint. Lefekvés előtt alkalmazva nyugtató hatású.
Belsőleg fogyasztva főleg pszichiátriai kórképekben, inszomnia, epilepszia, fizikai és szellemi kimerültség leküzdésére használják. Hozzájárulhat az erek egészségének megőrzéséhez, a normál véráram elősegítéséhez.
Az ayurveda ajánlása szerint fontos fiatalító szer az agy számára, bőr- és mentális betegségek kezelésére használják. Kiegyensúlyozza a Kapha és Pitta dósát. A Gotu Kolát előszeretettel használják meditálók a mentális tisztaság és a fókusz elérésének elősegítésére. A növény mindezen kívül nagyon jól gyógyítja a sebeket, gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak. Hűtő és nyugtató hatással lehet a bőrre, emiatt például allergiák, rovarcsípés, ekcéma, enyhe égési sérülések, napsugárzás okozta bőrgyulladás, egyéb irritációk enyhítésére hasznos lehet.
Feszesítő tulajdonságokkal rendelkezik, így segíthet csökkenteni a narancsbőrt, rugalmasságot és feszességet adhat a bőrnek. Súlycsökkentő diétáknál is alkalmazzák, mert csökkenti a folyadék-visszatartást és a felhalmozódott méreganyagok mennyiségét a szervezetben. Antiszeptikus tulajdonságainak köszönhetően szintén alkalmazzák gyomorfertőzések esetén és influenza-szerű folyamatok egyes tüneteinek enyhítésére.

A Gotu Kola mint szuperélelmiszer

Antioxidáns hatású flavonoidokat, valamint poliszacharidokat is tartalmaz, továbbá különféle alkaloidokat, glikozidokat, szterolokat, tanninokat, cukrokat és szervetlen sókat, aminosavakat. A hamu kloridot, szulfátot, foszfátot, vasat, kalciumot, magnéziumot, nátriumot és káliumot tartalmaz. A Gotu Kolában megtalálhatók B-vitaminok, C-vitamin, Bacoside A és B, szelén, vas, béta karotin, arginin, hydrocotyline, szabad terpének, triterpenoidok, szaponinok, triterpénsaponinok, flavonolglycosidek, Quercentine, Kampherol.

A Bacosidok nitrogént tudnak felszabaditani, ami az érfalak ellazulását támogatja. A keringés így javul, segíthet megelőzni a vénás elégtelenséget. Emiatt természetes gyógymódként alkalmazzák visszér és aranyér kezelésére.
A sebek gyógyulását a triterpenoid-tartalom segíti elő, valamint, hogy a növény fokozza a kollagén és a mukopoliszacharid-szintézist. Ez utóbbi a vénák rugalmasságának növeléséhez is hatásos.

Mikor ne fogyasszuk?

Gotu Kola-t kúraszerűen érdemes fogyasztani, lehetőleg étkezés közben, az ajánlott napi mennyiséget tiszteletben tartva. Várandósság és szoptatási periódus alatt, valamint 6 év alatti gyermekeknél nem javasolt. Gyomorfekély, gyomorhurut és crohn betegség esetén szintén kerülendő, ahogy a komponenssekkel szembeni túlérzékenység esetén is. Nyugtató szedése mellett alkalmazása ellenjavallt, orvosi kezelés, gyógyszer szedése esetén érdemes a kezelőorvossal konzultálni alkalmazása előtt.