Mi is ez valójában?
A Cordyceps egy igazán különleges élőlény a természetből. A vadon termő változata parazitaként él bizonyos rovarfajokon, főleg hernyókon, innen ered a magyar neve is. Szerencsére ma már létezik termesztett változata is, amit laboratóriumi körülmények között, szigorúan ellenőrzött módon állítanak elő. A termesztett forma ugyanolyan hatóanyagokat tartalmaz, mint a vadon termő, de előállítása fenntarthatóbb és biztonságosabb.
Milyen jótékony hatásai vannak a hernyógombának?
A Cordyceps igazi tápanyagbomba. Gazdag béta-glükánokban, cordycepinben és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek erősítik az immunrendszert és növelik a szervezet ellenálló képességét. Adaptogén hatása miatt segít a testnek alkalmazkodni a fizikai és mentális stresszhez, valamint javítja az energiaszintet és a teljesítőképességet. Különösen hasznos lehet sportolóknak és nagy fizikai vagy szellemi terhelésnek kitett embereknek.
Mikor és hogyan érdemes fogyasztani?
A Cordyceps fogyasztása reggel vagy napközben ajánlott. Esti bevétele nem javasolt, mert energetizáló hatása miatt befolyásolhatja az alvást. Kapható por, kapszula vagy tinktúra formájában. A por könnyen adagolható kávéba, teába, smoothie-ba, de akár ételekbe is belekeverhetjük. A napi ajánlott mennyiség terméktől függően változhat, de általában 1-2 gramm között mozog.
Ellenjavallatok és óvintézkedések
Bár a Cordyceps általában biztonságos, néhány esetben óvatosság ajánlott. Várandós és szoptató anyukák, valamint vérhígítót szedők csak orvosi konzultáció után fogyasszák. Autoimmun betegségben szenvedőknek szintén érdemes előzetesen egyeztetni kezelőorvosukkal. A gomba vércukorszint-csökkentő hatású lehet, ezért cukorbetegek fokozott figyelemmel fogyasszák.
Praktikus felhasználási tippek
A Cordyceps por sokoldalúan használható a konyhában. Készíthetünk belőle egészséges "gyógygombás kávét": egy csésze kávéhoz adjunk fél teáskanál Cordyceps port és egy kis kókuszolajat. Smoothie-kba is kiváló: banán, kakaó és egy csipet Cordyceps por remekül harmonizál. Ha kapszulában szedjük, érdemes étkezés közben bevenni, így jobban hasznosulnak a hatóanyagok.