Rovarcsapda

Nyáron nagyon megkeseríti életünket a rengeteg darázs, almaecettel hatékony csapdát készíthetsz, amit bevethetsz a kertben. Ugyanezt a módszert bátran használhatod akkor is, ha a lakásban megjelentek a bosszantó muslicák.

Keverj össze 1 dl almacetet, 5 dkg cukrot és 2 dl vizet, majd öntsd egy befőttesüvegbe, amelynek szájába tekerj egy papírtölcsért: a darazsak muslicák berepülnek az erjedő gyümölcshöz hasonló hívogató illatra, de kijutni nem tudnak. Másik módszer, ha félbe vágsz egy műanyag flakont, az alját felöntöd ezzel a lével és a másik felét kupak nélkül fordítva belerakod.

Gomba és rovarölő permetszerként

Az ecetet gomba- és baktériumölő tulajdonságainak köszönhetően lemosó permetezésre is lehet használni. Körülbelül 20 liter vízhez keverjünk hozzá 0,5-1 liter 20 százalékos ecetet, a rovarkártevők ellen különösen hatásos.

Csigák ellen

Meztelen csigák ellen remekül alkalmazható az ecet. Ahol a legtöbbet látunk belőlük, azokon a területeken locsoljunk egy kis ecetet, vagy hígítsuk egy kis vízzel, és a csigák nem fognak visszatérni a kertünkbe.

Gyomirtóként

A gyomok irtására is alkalmas lehet az ecet, mint sav. Mivel az ecetsav elszárítja a gyomok föld felett lévő részét, ezért sok esetben még gyorsabban is hat, mint a glifosat hatóanyagú gyomirtó szerek többsége. Hogy minél jobban kifejthesse hatását, érdemes minél magasabb, lehetőleg 20 százalékos vagy magasabb savtartalmú ecetet használni. Viszont mivel nemcsak a gyomokat pusztítja el, hanem az ültetett növényeket, mint például a füvet vagy a zöldségeket is, ezért kellő körültekintést igényel az alkalmazása.

A csúnya mészkőfoltok ellen

A téglára vagy mészkőre, égetett agyagedényekre lerakódott kalciumot (vízkövet) eltávolíthatjuk, ha 1 rész víz és 1 rész ecet felhasználásával permetet készítünk. Permetezzük az adott felületre és hagyjuk, hogy hasson.

Kint felejtetted kerti szerszámokra

Ha kint marad a metszőolló vagy más kerti szerszám az esőben, nagyon könnyen berozsdásodhat. Csak fújd le őket hígítatlan ecettel, vagy áztasd be őket pár percre. Dörzsöld le  a rozsdát, majd töröld teljesen szárazra őket!