Az érintett területen bizsergés is felléphet, az érzékelés eltompulásával. Az éles idegfájdalmat gyakran kíséri a gócpontból induló kisugárzó fájdalom vagy zsibbadás is. Az érintett ideghez tartozó izomzat tónusa gyengül, ami akár bénultságig is fokozódhat. Sok esetben társul idegyulladással – ilyenkor a fájdalom kevésbé heves, ugyanakkor szinte folyamatosan fennáll.

Idegfájdalom esetén is törekednünk kell a háttérben húzódó ok megtalálására, és lehetőség szerint annak megszüntetésére. Egyik igen gyakori probléma lehet az elmérgeződés, melynek során a máj és a vese nem képes az anyagcsere melléktermékeit maradéktalanul eltávolítani. Ennek következtében a méreganyagok felhalmozódnak a szervezetben, kiváltva az idegek gyulladását és ezáltal a fájdalmat.
Az esetek egy részében fertőzés okozza a panaszokat, ha a fertőzést előidéző kórokozó olyan toxinokat termel, amely megterheli az idegrendszert. Ilyen például a viszonylag sűrűn előforduló övsömör, melyet a bárányhimlőért is felelős úgynevezett herpes zoster vírus ideggyulladást okozó hatásának tudhatunk be. A hosszú ideje fennálló és mással nem magyarázható tünetek esetében a góckutatás mindenképpen ajánlott!


Szintén gyakran megfigyelhető idegfájdalom nehézfém-terheltség, valamint bizonyos hiánybetegségek esetén. Ez utóbbi alatt elsősorban vitaminhiányt (leggyakrabban B1- és B2-hiányt), vagy nyomelemhiányt kell érteni. Alkoholizmus talaján is kialakulhat, mert az alkohol kimossa a szervezetből az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges B-vitaminokat.
Igen közismert az V. agyideg fájdalma, az arcidegzsába, mely a homlok, az orca vagy az áll területén rohamokban fellépő heves fájdalommal járó kórkép. Neuralgia társulhat különféle anyagcsere-betegségek mellé is, mint amilyen a cukorbetegség vagy a köszvény.