A szem alatti táskák és elszíneződések megjelenése több dologra is utalhat. Lehet az öregedés jele, de a hátterében akár egészségügyi probléma is állhat. Ha duzzadtságot és elszíneződést észlelünk a szemünk alatt, érdemes odafigyelnünk, mivel ezek a jelenségek különböző okokra utalhatnak.


1.  Vese- és májproblémák: Ha a szem alatti bőr megduzzad és elszíneződik, az utalhat arra, hogy a vesék vagy a máj nem működnek megfelelően, és a szervezet visszatartja a vizet.

2.  Túlzott alkoholfogyasztás: Az alkohol túlzott fogyasztása általános egészségügyi problémákat okozhat, és ha a szemünk alatt elváltozásokat észlelünk, érdemes az alkoholfogyasztást csökkenteni vagy teljesen abbahagyni.

3.  Magas koleszterinszint vagy hormonproblémák: Ha a szem környékén sárgás-barnás dudorok jelentkeznek, amelyeket xanthelasma-nak neveznek, azok koleszterin- vagy hormonproblémákra utalhatnak. Ezek a jelenségek jelezhetnek súlyos máj- vagy pajzsmirigybetegségeket is.

4.  Vérszegénység: A vérszegénység egyik gyakori tünete a sötét, karikás szem, amelyet fáradtság, fejfájás, gyengeség és koncentrációs problémák is kísérhetnek.