Olvassa régebbi számainkat az archívumban. Tovább az archívumhoz
A Zöld Újság már digitálisan is olvasható. Tovább a legfrissebb számunkhoz
2021. 09. 06
A saját termesztésű zöldségek, fűszerek még érdekesebbé, finomabbá tehetik ételeinket. És ráadásul nem is lehetetlen otthon megtermesztenünk őket! Akármilyen kicsi területünk van kipróbálni a kertészkedést, érdemes belevágni, hogy közelebb kerülhessünk újra az ételhez, ami az asztalra kerül.

2021. 09. 04
A kertészkedés önmagában is környezettudatos tevékenység, de pár trükkel még fokozhatjuk is! Íme:

2021. 09. 02
Nem kell nagy konyhakert ahhoz, hogy saját magunk termeljük meg gyógy- és fűszernövényeinket. Sőt, szinte kert sem kell. A legtöbb növény jól érzi magát az erkélyen vagy az ablakpárkányon is. Akkor is, ha nagyon kis helyen termesztünk fűszernövényeket, bő mennyiséget gyűjthetünk belőlük és tartósíthatunk télre. Amennyiben nem kívánunk télen lemondani a saját termesztésű fűszernövényeink aromájáról, a téli készletet már vetéskor és ültetéskor tanácsos betervezni. Önmagában már az is megéri, ha csak kis mennyiséget tartósítunk.

2021. 09. 01
A vízszűrő kancsók tökéletes zamatú, kellemes ivóvíz előállítására alkalmasak. Kiszűrik a vízből a rozsdát, vasat, homokot, sarat, polleneket, a klórt és más szerves vegyületeket. Bizonyos gyártók vízszűrő kancsói alkalmasak a nehézfémek, vas, ólom, réz, higany, alumínium eltávolítására is. Hatékonyak a kémiai vegyületek, vírusok, baktériumok, szerves vegyületek és minden egyéb szennyeződés kiszűrésében.

2021. 08. 17
A nyaralás során is érdemes ügyelni arra, mit és mennyit viszünk magunkkal, még ha „csak” kozmetikumokról van is szó. Lássuk csak a Napvirág Manufaktúra zero waste nyári natúrkozmetikumait!

2023. 05. 03
A gyomokra sokat panaszkodunk vagy siránkozunk. De a legelterjedtebb kiirtási módszer (a gyökerestől kitépés) mellett van néhány kevésbé ismert módszer is, melyekkel a gyomok növekedését kordában tarthatjuk, illetve kellőképpen kiszoríthatjuk őket kertünkből.

2023. 11. 24
Ha fenntartható zöld háztartásról beszélünk, általában nem a toalettpapír az első ami az eszünkbe jut, pedig ha belegondolunk, valóban sok fogy belőle. Otthonunk elengedhetetlen, naponta használt termékét a pandémia helyezte fókuszba, hiszen ez volt az a termék, amiből szinte mindenki betankolt.

2023. 05. 23
Jó ötletek a vegyszerek elkerülésére.

2021. 06. 15
Óriási festmény készült az elmúlt hetekben a szegedi Vág utcai fűtőmű falára. A különleges alkotás a VÁROSMETAMORFÓZIS természetvédelmi street art program "Beporzó Hadművelet" kezdeményezése keretében készült el a Mondolo Egyesület, a Syngenta Magyarország és a Szegedi Távfűtő Kft. együttműködése révén. A projektben városszerte 10 helyszínen létesült vadvirágos méhlegelő és 5 helyszínre került méhecskehotel a beporzók és a városi biodiverzitás népszerűsítése érdekében.