Olvassa régebbi számainkat az archívumban. Tovább az archívumhoz
A Zöld Újság már digitálisan is olvasható. Tovább a legfrissebb számunkhoz
2023. 11. 09
Korábban beszélgettünk egy ismerős mosógépszerelővel, aki megosztotta velünk, hogyan tartja tisztán a saját mosógépét évek óta vízkőtelenítve azt. A titka: citromsav. Sokan csupán szörpkészítéshez használják a citromsavat, de valójában a háztartásban sok területen hasznosítható. Szolgálhat öblítő helyett, segíthet vízkő eltávolításában és akár a wc tisztításához is kiválóan alkalmazható. A citromsav enyhébb sav, mint az ecet. Annak ellenére, hogy a neve citromot sugall, gyakran olcsó alapanyagokból készül, mint például kukoricakeményítő, kukoricacsíra-likőr (ipari melléktermék), melasz vagy más magas cukortartalmú növényi anyagok. Ezt a természetben is könnyen megtalálható savat leginkább a citrusfélékben találhatjuk, például a citromlé 5-8%-a citromsav.

2023. 08. 31
Biztosan ismered az érzést, amikor egy nyugodt estén hirtelen felbukkan egy bosszantó poloska a szobádban, és semmi másra nem tudsz koncentrálni. Nem vagy egyedül ezzel a problémával. A poloskák gyakori vendégek otthonunkban, különösen ősszel, amikor téli búvóhelyet keresnek maguknak. Szerencsére vannak természetes megoldások, amikkel távol tarthatjuk ezeket a zavaró kis rovarokat.

2023. 08. 24
Akinek eddig legfőbb célja, a gyommentes kert kialakítása volt, ezután a cikk után talán egy kicsit a kertben is meg fogja őket tűrni! Ha azonban erjesztéssel trágyalevet akarunk készíteni a vadnövényekből,ez nem elég, bizony a kertünkön kívül is kell keresni hozzá alapanyagot.

2023. 08. 07
A tojás nem nevezhető olcsónak mostanában, ezért kimondottan jó dolog, ha felfedezünk egy tuti módszert, amivel sokáig eltartható. Ha sikerül jó áron, nagyobb mennyiségű házi tojáshoz jutnunk, bátran nekiláthatunk eltenni későbbre.

2023. 06. 27
Figyeld a palántáidat, és csak akkor cselekedj, ha a tápanyaghiány egyértelmű jeleit észleled.

2023. 06. 27
Sokan csak a hotdogban és virslivel tudják elképzelni. Pedig a mustár, mint növény, kincset ér a kertekben.

2023. 06. 23
Minden boltban kapható ez az olcsó, ártalmatlan anyag, ami csodákra képes a kertben.

2023. 05. 30
Csak pár csepp kell belőle és a bőrödre, ruhádra, de még a kertbe is fújhatod. Garantált hatás!

2023. 03. 31
Passzívház építésén gondolkodik, vagy egyszerűen csak kezd elege lenni az egyre magasabb szippantási díjakból, ezért egy pénztárcabarát és környezettudatos megoldást keres a szennyvíztisztításra?