„Még nyílnak a völgyben a kerti virágok…” írja Petőfi, bár lassan már csak a télire gondosan eltett virágok, illóolajok és virágvizek fognak illatot lopni a hétköznapjainkba. Bárdos Esztert, az Eszterkrém tulajdonosát ezúttal a készítményeiben használt virágokról kérdeztük.

– Milyen virágokat használsz a krémekben, permetekben, és ezeknek milyen hatása van?

– Az egyik nagy kedvencem a  körömvirág, amit a nemrég elkészült körömvirág krém alapanyagául használok. Ez a szép narancssárga virág csupa jóság, hiszen egyaránt jó ekcémára, kiütésre, rovarcsípésre, illetve pelenkakiütésre, vagy sebgyógyításra, legyen az akár vágás vagy horzsolás. Alkalmas még a szoptatás folyamán esetleg kiszáradt mellbimbóra, extra száraz bőrre, égésre, aranyérre vagy hegkezelésre is. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, vérzéscsillapító, baktériumok növekedését gátló és gombaölő hatása van, valamint  aktiválja az immunrendszer falósejtjeit.
A rózsát illóolaj illetve rózsavíz formában teszem  a készítményeimbe, hatása extra hidratáló és az illata csodálatosan nőies. A levendula, amit szintén illóolajként használok, nyugtatóan, lazítóan hat az idegrendszerre és segíti az elalvást, a pihenést. Ezt teszem arckrémekbe, kézkrémbe és testápolóba is. Elképesztően jól hat az este még nyugtalan gyerekekre is. Végül, még  megemlíteném a búzavirágot, amelyet virágvíz formában használok a szemkörnyék ápoló, feszesítő krémben. Ez felfrissíti és revitalizálja a bőrszöveteket, megnyugtatja  az irritált fáradt szemeket, leviszi a duzzanatokat, enyhíti a sötét karikákat.

– Hogyan készül a körömvirág krém?

Ez az egyetlen krémem (egyelőre), amelyhez én magam szedem az alapanyagot is. A körömvirág júniusban kezdett virágozni Nagykovácsiban, ahol én júliusban szüreteltem egy forgalomtól jól elzárt területen. Itt a körömvirág az egyszeri ültetés után évek óta nagyon jól érzi magát és szépen sokasodik. A nagy batyu leszedett virágot jól szellőző helyen szárítottam, majd amikor kiszáradt, annyi olajba áztattam, amennyi ellepte.
Ez a macerátum, amelyet napon érleltem, majd méhviaszt és sheavajat tettem hozzá, így készült el a balzsam. Idén repceolajba és napraforgóolajba áztattam a virágot, emiatt a végeredmény egy kicsivel könnyebb krém lett, mint a tavalyi olívaolajos verzió. Lényegében a napocska lakik a tégelyekben.

A krémeimmel kapcsolatban minden információ megtalálható a www.eszterkrem.hu honlapon, és követhetsz
a facebookon is:  facebook.com/eszterkrem