Pár éven belül elavult technológia lesz, már senki sem fogja már használni, hiszen itt az új, villámgyors alternatíva.

A Wi-Fi senkinek sem kell már bemutatnunk, hiszen kommunikációs eszközeink legtöbbje ezen keresztül csatlakozik a világhálóhoz.
A gond leginkább azzal van, hogy ennek a rádióhullámokon át terjedő kommunikációnak a sávszélessége elég korlátozott, sőt, a fejlesztők szerint tovább már nem is igen bővíthető.


Mi akkor a megoldás?
Harald Haas, a University of Edinburgh mobilkommunikációért felelős vezető kutatója szerint a szinte korlátlanul bővíthető sávszélesség  fényenergia révén fog a közeljövőben eljutni hozzánk. A technológia neve Li-Fi vagyis Light Fidelity. Az eljárás lényege, hogy az adatokat LED villanásokkal juttatják el a vezeték nélküli eszközökhöz, ráadásul szuper gyorsan, egy másodperc alatt egymillió ciklus, azaz egy megahertz, amiről itt szó van. Amit eddig rádióhullámokon küldtünk, áttehető fényhullámokra, azaz mondjuk egy LED izzóra.

A különbség a kutatók szerint kb. akkora a hagyományos Wi-Fi és a Li-Fi között, mintha egy szűk, egysávos utat összehasonítanánk egy szupergyors nyolcsávos autópályával.
Hass professzor és csapata a 2000-ben kezdett kutatásokat végezni a LED- kommunikációval, akkor 10 megabit per másodperces sebességet mértek, alig három évvel később már ennek a tízszerese volt a kommunikációs sebesség, és szerint a határ a csillagos ég.
Egyetlen probléma van csak a Li-Fi-vel, amit a kutatók inkább az előnyének állítanak be: A fény nem tud áthatolni a falakon, így az Internet sem tudna működni, egy LED izzónak minimum égnie kell a közelünkben, viszont ehhez elég, hogyha a LED izzó csupán alig látható, tíz százalékos erővel ég.
Ugyanakkor, ami kissé hátrány, az előny is lehet, hiszen a sokat szidott és egészségünkre káros rádióhullámokat a minimálisra lehet csökkenteni a Li-Fi-vel.
A technológia ráadásul tökéletes lehet olyan helyeken is, ahol technikai okok miatt nem lehetett Wi-Fi hálózatot kiépíteni, hiszen egy egyszerű LED-es utcai lámpa is hotspottá alakítható. legnagyobb hatással azokra a régiókra lehet, ahol még nincs rendesen kiépítve az internet, hiszen egyetlen egyszerű LED-es utcai lámpa hotspottá alakítva több házat is ki tud szolgálni – csupán egy vevőt kell bele építeni, hogy beágyazhassa az küldendő adatokat a villanásokba.

A fejlesztők szerint a Li-Fi öt éven belül mindenhol felváltja majd a Wi-Fit

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!