Az illatos, száraz növénykeverék otthonunkba varázsolja a nyugalmat, a frissességet, gyönyörködteti szemünket és kényezteti orrunkat.

Néha a friss levegő kevés ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat. Ha fáradtak, szomorúak, levertek vagyunk egy kellemes illat sokat javíthat hangulatunkon. Erre a palackos, pumpás, időzítőkkel ellátott „gyári” illatosítók nem alkalmasak. Elfedik, elnyomják a kellemetlen szagokat, de a közérzetünket nem fogják pozitívan befolyásolni, bármit is ígérnek a reklámok. Sőt! Több vizsgálat is igazolta már, hogy a légfrissítőkben található kemikáliák izgatják az idegrendszert, fejfájást, szájszárasságot okozhatnak, belélegezve a permetet pedig a nyálkahártyákat és a tüdőt ingerlik.

A megoldás a természetes légfrissítők használata, melyeket könnyedén elkészíthetünk házilag is. Az illatos, száraz növénykeverék otthonunkba varázsolja a nyugalmat, a frissességet, gyönyörködteti szemünket és kényezteti orrunkat.

Nem új keletű szokás a levegőillatosítás. A viktoriánus Angliában, cserépedényekben rothasztották az összegyűjtött, illatos virágszirmokat. Innen ered az elnevezés is: a potpourri, ami rothasztóedényt jelent.

A szobai illatosítót házilag is könnyedén elkészíthetjük. Télen, a narancs, a citrom a lime, az ananász, az alma, a körte, (lehet gyümölcsszelet, vagy csak a héja is) szárított levendula, rozmaring, bazsalikom, fahéj, ánizs, babérlevél, oreganó, vanília, menta, és minden más illatos, gyümölcs, növény és fűszer számításba jöhet, tehát nem csak virágszirmokban kell gondolkodni. Az illatok variációjának csak a fantáziánk szabhat határt.

Az elkészítés módja mindig ugyanaz, de ügyeljünk arra, hogy ne csak az illatok, hanem a színek is harmonizáljanak, hiszen egy jól elkészített potpourri a szemet is gyönyörködteti.

A virágszirmokat, leveleket és a felhasználható gyümölcsök héjat megszáríthatjuk a fűtőtesteken is. Ne érintkezzenek közvetlenül a meleggel, tegyünk alá rácsot. Ez a folyamat 7-10 napot vesz igénybe. A gyümölcsök gyors aszalására alkalmas az alaposan felmelegített sütő is, amelyben mindössze 20 perc alatt elérhetjük a kívánt eredményt. A szárított leveleket és a virágszirmok egy részét morzsoljuk szét, majd dolgozzuk össze. A rózsaszirmokból érdemes párat egészben meghagyni, alkotásunk díszítéséhez. Az elkészült keverékünket töltsük csinos üvegbe, majd ízlésünknek megfelelően cseppentsünk hozzá illatesszenciát (levendula-, rózsaolaj) és fedjük le. 5-6 hét szükséges ahhoz, hogy alaposan összeérjenek az illatok, ennek elősegítéséhez az edényt és tartalmát rendszeresen forgassuk.

Napi egy óra elegendő, hogy a kész keverék édeni illatorgiát terjesszen a lakásban. Ízléses üvegtálkába, fa vagy színes kartondobozba helyezve szemet gyönyörködtető dekoráció is. Ha fakulna a potpourri hatása, néhány csepp illóolajjal bármikor felfrissíthető.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!