Az első fontos tényező az étrend, mely a következő módon fejti ki hatását a májra a holisztikus megközelítés szerint:

A hipofízis középső lebenye folyamatosan érzékeli a vér méreganyag­tartalmát, és ha az megnövekszik, riadóztatja az általa irányított pajzsmirigyet és a mellékveséket, fokozott működésre késztetve őket. A pajzsmirigy a májat, a mellékvesék pedig a veséket aktivizálják fokozottabb méregtelenítésre. Ha a méreganyagok mennyisége nagyobb, mint amit a máj vagy a vese ki tudna szűrni, akkor a szervezet helyettesítő kiválasztásokhoz folyamodik, ami a máj esetében a bőrön, a vese esetében pedig a tüdőn keresztül történik.

A máj négy fő ellensége:

1. az alkohol,
2. a többletzsír,
3. a többletfehérje, és
4. a fehér cukor.

Ha valakinek beteg a mája, az első és legfontosabb dolog a zsír­ és fehérjebevitel csökkentése. Ezt nagyon könnyen elérheti az ember úgy, hogy az állati eredetű ételeket kizárja az étrendjéből, hiszen ezeknek jóval magasabb a fehérjetartalma, mint a növényi ételek többségének. Májbetegségek esetén tehát minden húsféleség, a tojás és a sajt is elhagyandó! Hasonló módon, a természetellenes fehér cukrot is ki kell zárni ilyenkor az ételeinkből, hiszen az a belekben megerjed, alkohol képződik belőle, ami jelentősen megterheli a májat.
Májbetegségek esetén nagyon fontos a szervezet lúgosítása, amit sok nyers zöldség, illetve naponta legalább 3-­4 deciliter zöldséglé fogyasztásával érhetünk el. Mivel a növényvédő szerek többsége károsítja a májat, ezért fontos lenne erre a célra vegyszermentes biozöldségeket beszerezni!
Komolyabb májbetegségeknél érdemes a lúgosításra egy háromhetes szódabikarbóna-kúrával rásegíteni: (tisztasága miatt) gyógyszertárban kapható szódabikarbónát kell beszerezni, amelyből reggel éhgyomorra egy csapott mokkáskanálnyi adagot kell bevenni 1 deciliter vízben elkeverve, majd ugyanígy, ebéd és vacsora előtt negyed órával, 1­2 csipetnyi vagy 1­2 késhegynyi adagot szintén 1 deciliter vízben feloldva, mindezt három héten át.
A különböző gyógyteák szintén nagy segítséget jelenthetnek. Általánosságban elmondható, hogy minél keserűbb egy tea, annál jobb szolgálatot tesz a májnak. Természetesen a teát ilyenkor nem szabad ízesíteni, édesíteni, hanem keserűen kell elfogyasztani azt. Ajánlott az ezerjófű, a fehér üröm, a katángkóró, a borsmenta, a komló, a pemetefű vagy a kakukkfű teája, de elsőrendű májgyógyszer a zsályatea is, amellyel májbetegségek esetén akár kúrát is érdemes végezni – huszonegy napon át igyunk naponta fél liter zsályateát!
Az étrend megváltoztatása és a fitoterápiás kezelés mellett a harmadik fontos lépés a máj hűtése. A májkárosodás kezdeti szakaszában ugyanis a máj magasabb hőfokon kezd el működni, amit a mell alatti bőrterület fokozottabb izzadása jelez. Jelentős javulás érhető el ugyanakkor a máj természetes hűtésével, azaz hűtő hatású ételek (nyers uborka, friss ananász, cékla, rebarbara, narancs, cseresznye, fehér szőlő, érett egres, hőkezeletlen, zsenge tejes kukorica) fogyasztásával.

A májgyulladás természetes gyógymódjai


A májgyulladást általában vírusok és az alkohol okozza – de emellett májmérgek (gomba­ vagy kígyóméreg), gyógyszerek mellékhatása, baktériumok és egyéb okok is előidézhetik. A vírusok közül több is májgyulladást okozhat, ezeket különböző betűkkel jelzik: az úgynevezett hepatitis-A jellemzően a gyomor­ és bél­ csatornán keresztül fertőzi meg az embert, azaz étel vagy ivóvíz révén (2013-ban meghétszereződött a hepatitis A fertőzöttek száma Magyarországon a 2012-höz képest), míg a hepatitis-B vér útján terjed, azaz például fertőzött fecskendővel történt vérvétel közben kapható el. A kétfajta hepatitisnek más és más a lappangási ideje: a hepatitis-A-­nál 3–5 héttel számolhatunk, a hepatitis -B­-nél pedig 40-180 nap közötti idővel. E két legismertebb kórokozó mellett az orvosi szakirodalom említi továbbá a hepatitis- C, hepatitis-D, illetve a hepatitis-E vírusokat is. A hepatitis-C Magyarországon a lakosság kb. 0,6%-át érinti. (Az eddig elmondottakon kívül a májgyulladás nemi úton is terjedhet.)
Krónikus májgyulladás esetén a májsejtek folyamatosan pusztulnak, ennek következményeként pedig a kötőszövet fokozatosan felszaporodik. A májgyulladás veszélyességét mi sem jelzi jobban, mint annak az esetek egyharmadában fellépő következménye, a májzsugor!
A májgyulladás jellegzetes tünetei: fáradékonyság, étvágytalanság, hányinger, fejfájás, rosszullétek, a vizelet besötétedése, illetve az előbb utóbb fellépő sárgaság. (Ez alól van kivétel, létezik májgyulladás sárgaság nélkül is.) A májbetegségek tüneteire már csak azért is érdemes fokozottan odafigyelni, mert a máj nem nagyon szeret jelet adni magáról. Igen súlyos, előrehaladott stádiumban lévő májbetegségek esetén is előfordulhat, hogy az illető semmiféle fájdalmat nem érez, ez pedig jelentősen megnehezíti a diagnosztizálást.
Májgyulladás esetén fontos, hogy az ember minél kevesebb ételt fogyasszon, de az annál táplálóbb, koncentráltabb legyen. Legyenek alapvető ételeink ilyenkor a friss, nyers zöldségek és gyümölcsök! Mindenképpen kerülni kell a zsírokat, helyettük értékes hidegen sajtolt olajat kell használni, de azt is mértékkel. A finomított fehér cukrot és az édességeket teljesen ki kell zárni az étrendből. Heveny májgyulladásnál a rövidebb, maximum heti 1 napos, krónikus májgyulladásnál akár hosszabb böjt is végezhető.
A homeopatikus szerek közül a májgyulladás gyógyulását elősegíti például az Aconitum, az Arsenicum album, a Belladonna, a Chelidonium, a Lycopodium, a Natrium sulfuricum és a Nux vomica D12-es hígítása. A Bach-virágterápia eszenciái közül a magyal van jótékony hatással a gyulladt májra, a gyógynövények közül pedig a máriatövis és a kurkuma ajánlott. Akut és krónikus májgyulladás esetén egyaránt hatásos az édesgyökér teája. A hidroterápiai módszerek közül a has és a törzs borogatása, étkezések után a májra tett meleg pakolás, illetve a hideg­-meleg váltó ülőfürdő lehet hatásos. Ellenjavallott viszont a szauna, amelynek hatására rosszabbodnak a tünetek. A masszázstípusok közül főleg a kötőszöveti masszázs, illetve az oxigén-­ és ózonterápia azok, amelyek az általános bázisterápiák mellett még szóba jöhetnek a májgyulladás természetgyógyászati kezelésmódjaiként.

A hepatitis lelki háttere
Ha valakinek megbetegszik a mája, a következő kérdéseket érdemes feltennie magának, és ezekre őszintén válaszolnia:
• Melyik az a terület, ahol a helyes becslés és értékelés képességét elveszítettem?
• Életem mely területén nem tudok különbséget tenni a számomra fontos és a számomra mérgező között?
• Hol van az életemben mértéktelenség? Hol akarok túl sokat?
• Vajon foglalkozom a vallással, a spiritualitással? Milyen a viszonyom az ősforrással, az Abszolútummal? Félek a természetfelettitől?

Louise L. Hay többek között a következő pozitív megerősítést javasolja: „Szeretet, béke és öröm tölti el lényemet. Kitárom a szívem a végtelen élet előtt. A szeretetet keresem, és mindenben megtalálom azt.” Mindezek megvalósításához kívánok erőt és kitartást, nem csak a májbetegeknek!                              

Váradi Tibor