Legyen egyedi a karácsonyfád!

Szódabikarbóna, búzakeményítő és víz felhasználásával egyedi karácsonyfadíszeket készíthetünk. Ha foszforeszkáló pigmentport vagy homokot keverünk a masszába, a díszek sötétben világítanak. Ha néhány csepp illóolajat is keverünk hozzá, illatos díszeket kapunk. A még puha masszát pecséttel, csipkével vagy növényekkel mintázhatjuk.

Szükséges anyagokkb. 40-50 kisebb díszhez:
1 pohár szódabikarbóna (2 dl-es poharat használtunk mérőedényként)
1/2 pohár étkezési keményítő (a fehér színű burgonya keményítő ideális hozzá, a kukorica alapú étkezési keményítők színe enyhén sárgás)
3/4 pohár víz

Sötétben világító díszekhez:
Unikrom Glow foszforeszkáló homok (15 g kiszerelés, neonzöld) a massza háromnegyed részéhez kb. 1-2 mokkáskanálnyi, vagy Unikrom foszforeszkáló pigment (15 g kiszerelés, vízkék) a massza háromnegyed részéhez kb. 1-2 mokkáskanálnyi.

Illatos díszekhez:
Pár csepp 100%-os tisztaságú illóolaj (pl. fahéj, szegfűszeg)

Elkészítés:
A kimért szódabikarbónát és a keményítőt öntsük közepes lábasba, adjuk hozzá a vizet és alaposan keverjük össze. A tejszín sűrűségű folyadékot folytonos kevergetés mellett kezdjük el közepes lángon melegíteni. Ahogy melegszik, pöfögő hangokat kiadva sűrűsödni kezd. Vigyázzunk, nehogy leégjen! Addig kevergessük, amíg gyurma keménységű rugalmas anyagot nem kapunk. A masszát borítsuk munkafelületre, s ha már kicsit kihűlt, gyúrjuk össze. Könnyű vele dolgozni – akár a sógyurmával vagy a bolti gyurmával. Lapítsuk ki kb. 3-4 milliméter vékony lappá (több részletben dolgozzunk), ha a nyújtófára ragadna a massza, törölgessük le, hogy áthengerelve sima felületű maradjon.
Bármilyen süti kiszúrót használhatunk – a legjobbak azok, melyeket mézeskalácshoz is használnánk.
A kiszúrt massza néha leragad a munkafelületre, ezért érdemes kisebb adagokban dolgozni. A deformálódott díszeket gyúrjuk össze, és kezdjük elölről! A kiszúrt díszek felszedéséhez használjunk spatulát (mivel a massza viszonylag puha, ha a kezünkkel próbáljuk felszedni, a dísz deformálódhat).
Hurkapálcikával vagy szívószállal csináljunk rá lyukat.
A kiszúrt formákat helyezzük sütőlapra, tepsibe, és levegőn hagyjuk megszáradni. 10-12 óra alatt megkeményednek, de nem száradnak ki teljesen. A teljes száradási idő 3-4 napot is igénybe vehet. Amíg puhák, ne nyúljuk hozzájuk, mivel könnyen törhetnek, repedezhetnek.
Száradás után a széleket csiszoljuk le finom csiszolópapírral. Körömreszelő is jó hozzá! A megszáradt díszeket, festhetjük, színezhetjük temperával, akrilfestékkel.
Tipp: Nyomhatunk bele mintát – jól mutat rajta például a csipkenyomat vagy a páfrányfenyő levelének mintázata.

Mennyibe kerül?
40-50 db kisebb dísz kihozható kb. 170 forintból. Ha nagyobb kiszerelésű szódabikarbónából készítjük, kb. 120 forint költséggel számolhatunk. A felhasznált keményítő pedig nem kerül többe 50 forintnál.   

Forrás: eletszepitok.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!