Biztosan ismered az érzést, amikor egy nyugodt estén hirtelen felbukkan egy bosszantó poloska a szobádban, és semmi másra nem tudsz koncentrálni. Nem vagy egyedül ezzel a problémával. A poloskák gyakori vendégek otthonunkban, különösen ősszel, amikor téli búvóhelyet keresnek maguknak. Szerencsére vannak természetes megoldások, amikkel távol tarthatjuk ezeket a zavaró kis rovarokat.

Citrom
A poloskák nem rajonganak a citrom illatáért. Cseppents néhány csepp citromolajat egy vattapamacsra, és töröld át vele az ablakpárkányt vagy más olyan területeket, ahol gyakran megjelennek a poloskák. Emellett citromhéjakat is elhelyezhetsz az ablakok közelében vagy a bejárati ajtó mellett, hogy megakadályozd a poloskák bejutását.

Eukaliptusz
Az eukaliptusz illata sem a poloskák kedvence. Cseppents néhány csepp olajat az ablakpárkányra, vagy helyezz el eukaliptuszleveleket a poloskák által gyakran látogatott helyekre. Az erős illat nem lesz túl vonzó számukra.

Mentalevél
A menta friss és kellemes illata bennünket felfrissít, ám a poloskákat is távol tartja. Ültess néhány mentanövényt az ablakpárkányra vagy a teraszon lévő virágládákba. Ha pedig mentaolajat használsz, cseppents néhány cseppet vízbe, majd permetezd meg vele a poloskák által kedvelt területeket.

Fokhagyma
A fokhagyma illata kimondottan erős. A poloskák nagyon utálják. Ha te viszont szereted, készíts egy fokhagyma spray-t. Keverj össze egy kis reszelt fokhagymát és vizet egy permetezős flakonban, majd fújd be vele az ablakokat, ajtókat és más „poloskás” helyeket. Friss fokhagyma gerezdeket is elhelyezhetsz ezeken a helyeken.

Szegfűszeg
A szegfűszeg nemcsak az ünnepi szezon kedvelt fűszere, hanem hatékony poloska-riasztó is. Almákba vagy citromokba szúrj jó néhány szegfűszeget és helyezd el a lakás több pontján, valamint az ablakpárkányokon is, sokáig illatozni fog, és messzire űzi a kellemetlen bogarakat.

Takaríts alaposan
A poloskák szeretnek rejtekhelyeket találni, ahol elbújhatnak és szaporodhatnak, és nem szeretik, ha zavarják őket. Ha rendszeresen kitakarítod a sötét helyeket, lerázod a függönyöket, elhúzod a bútorokat és illóolajakkal átitatott kis párnácskákat  raksz a szekrényekbe, máris nem lesz annyira vonzó az otthonod a számukra.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!