Közeledik az év vége, és ezzel sokunk legkedvesebb ünnepe, a karácsony. A karácsony a családról és a szeretetről szól, de szeretetünket nem csak a karácsonyfa alá helyezett ajándékokkal fejezhetjük ki. Figyeljünk oda arra, hogy milyen étel kerül az ünnepi asztalra! A menü összeállításakor gondoljunk azon családtagjainkra is, akik valamilyen allergia vagy cukorbetegség miatt diétáznak. Nem igényel többlet ráfordítást, ha ez alkalomból diétázó szerettünk és saját magunk számára olyan ételt készítünk, amelyet mindnyájan együtt elfogyaszthatunk.

A klasszikus húsleves, vagy halászlé levesbetét nélkül készítve a gluténérzékeny, cukorbeteg, vagy paleo diétázó családtagunknak is nagyon jól fog esni. Minél többféle húst és csontot főzünk levesünkbe, annál több kocsonyásító anyag, azaz kollagén oldódik ki, mely bőrünk rugalmassága és egészsége szempontjából nagyon értékes.
A főételhez egy recept ötletet is mellékelünk:
Szűzérmék bacon köntösben,
sült körtével és gránátalma lekvárral
Hozzávalók 4 főre:
- 2 db sertés szűzpecsenye
- 200 ml növényi tejszín (pl. Cocomas kókuszkrém)
- 1-2 ek. kókuszolaj
- só, bors ízlés szerint (sózásra az adalékanyagoktól és vegyi eljárásoktól mentes, ásványi anyagokban gazdag himalája sót ajánlom)
- 200 g bacon szalonna
- körte
- lekvár (hozzáadott cukor nélküli St. Dalfour gránátalma lekvárral igazán pikáns)
- reszelt sajt
Elkészítés:
A szűzérméket 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd kevés kókuszolajon mindkét oldalukat fehéredésig pirítjuk. A szeleteket bacon szalonnával körbe tekerjük, hőálló tálba tesszük. A kókuszolajat, amelyben a húsokat pirítottuk, felöntjük a növényi tejszínnel, és összeforraljuk, majd ráöntjük a húsokra. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1,5 óráig lefedve sütjük. A sütési idő letelte után megszórjuk sajttal a tetejét, majd addig sütjük még, amíg a sajt rápirul. Ha a családtagunk laktózérzékeny, hagyjuk el a sajtot.
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházától megszabadítjuk. Kb. 15-20 percig sütjük, amikor kezd barnulni, jó lesz. Gránátalma lekvárral kínáljuk.
Elkészült főételünket bátran fogyaszthatják glutén- és laktózérzékenyek (sajt nélkül), cukorbetegek, paleo diétázók. Akinek nem tiltott a szénhidrát, fogyaszthat hozzá rizst is.
A desszertek, sütemények készítéséhez is rengeteg korszerű alapanyag áll rendelkezésünkre. Bármilyen édességet elkészíthetünk gluténmentes, szénhidrátcsökkentett, vagy paleo alapanyagokból is.
Az év vége egyben a fogadalmak időszaka. Sokan megfogadjuk, hogy a következő évben lefogyunk, sportolunk, egészségesen étkezünk. A fogadalmakat aztán nem tudjuk megtartani, mert túl nagy változtatásokat vezetünk be életünkbe.
A divatos diétákat jobb, ha mellőzzük, mert egyoldalúvá válhat táplálkozásunk és hiányállapotok alakulhatnak ki. Végül belefásulunk, és egyre többször elcsábulunk, aztán visszakúsznak a nehezen leadott kilók.
- Először cseréljük le a cukrot valamilyen természetes édesítőszerre, mint pl. nyírfacukor (xilit), eritrit, vagy sztívia.
- A gyorsan felszívódó szénhidrátokból készült kenyerek, péktermékek és édességek is helyettesíthetők különböző maglisztekből és azok keverékeiből készült ételekkel. Kaphatók olyan lisztkeverékek, amelyekkel néhány hozzávalóval a kezdők is boldogulnak.
- A süteményeinket töltsük meg cukor hozzáadása nélkül, vagy nyírfacukorral készült lekvárral.
- A cukros üdítők helyett sokkal egészségesebbek a természetes gyümölcslevek, vagy az ásványvíz.
- Ha nehezen bírjuk koffein nélkül, abból is létezik egészségesebb alternatíva, mint a fekete kávé. Ilyenek például a zöld tea, zöld kávé.
Az Életmódbarát webáruházban egészséges alapanyagokat és recepteket is találhat az egészséges ünnepi ebédhez és a sikeres életmódváltáshoz.
Szeretetteljes karácsonyi ünnepeket és sikeres, eredményes új évet kívánunk.
Életmódbarát webáruház
www.eletmodbarat.hu
info@eletmodbarat.hu
30/821-4601