Az előző havi cikkben a fűszerként használatos gyógynövények hatásairól írtam, az ünnepek kapcsán. Most, mintegy folytatásként, az ünnepi evés-ivás, mozgáshiány következményeinek kivédésében segítő gyógynövények szerepét szeretném ismertetni. Néhány, már ismerős névvel itt is fogunk találkozni.

Az étvágygerjesztő és az emésztést javító, gyomor-, bél-, és epeműködést elősegítő hatás általában együtt jelentkezik ezeknél a növényeknél. Természetesen a nagyon keserű ízűeket és az ételek jellegétől eltérő zamatúakat nem alkalmazhatjuk fűszerként.

Az ízesítőként már megismert fehér ürömfű, köménymag, ánizsmag azonban ez esetben is jól megállja a helyét. Elég csak arra gondolni, hogy a velük készült gyomorkeserű ilyenkor is nagy segítség lehet a háborgó gyomornak. Tea formájában fogyaszthatók, ugyanúgy, mint az erősebben keserű tárnicsgyökér, ezerjófű, vidrafű, benedekfű és a sokoldalú cickafarkfű.

Gyermekeknek adható puffadásra, túlterhelt gyomorra 1-1 csésze édeskömény-, kamilla- vagy borsmenta tea. A kamilla közismerten az egyik legkiválóbb háziszer ez esetben és nem csak gyerekeknek. Sokszor a panaszok halmozottan jelenkezhetnek. Komolyabb emésztési problémáknál rendkívül jó hatású a keserű ízű articsóka levél, mert pozitív hatást fejt ki az epe és a máj működésére, a koleszterin szintet is csökkenti.

A Gyógyfű Kft által forgalmazott EPE-KEFE keverék az articsóka és a borsmenta kombinációja. Kevésbé keserű, hatása viszont erősebb, a két növény együttműködése (szinergenciája) következtében. Hasonló előnyök mellett, ugyanúgy nincs mellékhatása a katángkóróból (cikória) készült teának. A ma ismert gyógynövények közül igazoltan a legjobb májtámogató a máriatövismag, amely „mellékesen” az epét és a hasnyálmirigyet is segíti. Fő alkotórésze a Gyógyfű Kft hagyományok alapján összeállított DETOX-REX teakeverékének. Nem mindenkire jellemző az ünnepeket betegséggel zárni, de sokan elkezdenek fogyókűrázni.

A megfelelő étrend betartása mellett érdemes zöld teát fogyasztani. A fűszerként használható rozmaring-, és zsálya levéllel együtt – állatkísérletek alapján – segíthet a zsír lebontásában.

Lukács Gábor

minőségbiztos



Gyógyfű Kft  

www.gyogyfu.hu