A szív- és érrendszeri betegségek vezető halálokok hazánkban. A hirtelen szívhalál, az infarktus, a stroke az évtizedeken át, némán zajló érelmeszesedés következménye. Az érrendszer egészségét alapvetően az életmódunk határozza meg. Az érrendszer állapotának felmérése, károsodásának korai kimutatása lehetőséget ad korunk egyik legnagyobb kihívásának, az érelmeszesedés folyamatának befolyásolására.

Az arteriográfia az új és forradalmi diagnosztikai eljárás, amely segít a verőerek betegségének korai felismerésében és ezzel  a szív és érrendszeri halálozás megelőzésében.

 

Mi az érelmeszesedés valójában?

Az erek korral összefüggő elváltozásai a csökkenő elasztin és kollagént szintézis következtében alakulnak ki. Csökken az artériák rugalmassága, tágulékonysága, idegen szóval fokozódik a stiffness. A korai érrendszeri öregedés, EVA (Early Vascular Aging) folyamán, az artériák belfelszínét alkotó érbelhártya sérül, endotheldiszfunkció alakul ki. Ennek következtében csökken a nitrogén monoxid-NO-képződés, amely egy fontos molekula az értónus szabályozásában. A verőér fala átalakul, megvastagodik, helyi gyulladás zajlik, szabadgyökök keletkeznek, érszűkület, véráramlási zavar alakul ki, csökken a szövetek oxigénellátása, károsodnak a szervek. Az érelmeszesedés során bedomborodás, plakk alakul ki, ami kezdetben puha, később a kalciumlerakódás miatt meszessé, keménnyé válik. A puha plakk megrepedhet vagy a meszes falon alakulhat ki vérrög és hirtelen elzáródik az adott érszakasz. Ez történik pl. a szívinfarktus esetén a koszorúerek trombózisa miatt.

Milyen tényezők felelősek az érelmeszesedésért?

Minden olyan tényező, amely érbelhártyasérülést okoz.

- magas vérnyomás

- dohányzás, toxinok, drogok

- szabadgyökök, oxidatív stressz

- véráramlási tényezők megváltozása,

- pulzus hullám terjedési sebessége

- húgysav, homocystein,

- inzulinrezisztencia, lipidek

- vírusok, baktériumok

- immun komplexek

- esszenciális zsírsavak, mikro-tápanyagok hiánya

           

Hogyan ismerjük fel EVA-t, az artériák korai öregedését?

  Az egyik lehetőség a nyaki verőerek ultrahangos vizsgálata, amellyel az artéria falának vastagságát mérve következtethetünk az érelmeszesedésre.

  Egy új, forradalmi vizsgáló eljárás, ami fájdalmatlan, gyermekeknél is elvégezhető, az artériák merevségének kimutatására alkalmas módszer az ARTERIOGRÁFIA.

 A pulzushullám terjedési sebesség mérése a főverőérben és artériás nyomás paraméterek mérésével felmérhetjük az erek állapotát, megbecsülhetjük az érrendszeri kort. Az ARTERIOGRÁFIÁVAL nyomon követhetjük a kezelés eredményességét, de ami a legfontosabb, korán figyelmeztet bennünket az érrendszeri katasztrófák bekövetkezésére. Az ARTERIOGRÁFIA az alsó végtagi érszűkület kimutatására, Boka/Kar Index mérésére is alkalmas.

 

ADAM és EVA

A korai éröregedés (EVA) megoldására minden olyan káros hatást agresszíven csökkentenünk kell, amely érelmeszesedést okoz. Azaz EVA-nak ADAM-ra van szüksége. (Agressive Decrease of Atherosclerosis Modifiers)

 

 Mit jelent ez?

 Gondoskodjon a pihentető, mély alvásról, rendszeres testmozgásról, így elkerülhető az elhízás, az inzulinrezisztencia, magasvérnyomás. Fogyasszon naponta friss zöldségféléket, flavonoidokban gazdag, sötét piros, kék bogyós gyümölcsöt! Pótoljon napi szinten omega-3 zsírsavakat, K2-vitamint. A molekuláris hidrogén és a koenzimQ10 fontos antioxidánsok, védik az érbelhártyát a szabadgyököktől, támogatják az immunrendszert és az energiatermelő folyamatokat. A dohányzás a legnagyobb ellensége az ereknek!  Ellenőrizze rendszeresen a vérnyomását és szedje folyamatosan az orvos által rendelt gyógyszereket!


 

  Látogasson el a healthandyouth.hu weboldalra és vásárolja meg most a friss izlandi tőkehalmájolajat és halolajkapszulát, K2-D3 vitamint és más érvédelemhez szükséges termékeinket.

 Kérjen időpontot arteriográfiás vizsgálatra, nyaki verőér ultrahangra a HEALTH AND YOUTH EGÉSZSÉGKÖZPONTBA.

Összeállította: Dr. József Erika, háziorvos

 

Tel: 06-30/211-1979, 06-30/337-9280

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!