Bár enyhe a tél, de a napfény hiánya, a vírusok támadása és stresszes világunk igen csak igénybe veszi szervezetünket. Bizony sok vitaminra, ásványi anyagra van szükségünk, hogy helyt tudjunk állni és ne betegedjünk le. Ilyenkor arra is nagy szükség van, hogy elősegítsük a szervezet tápanyag felhasználását, energiával való feltöltését.
A gyógyszertárak és gyógynövény boltok polcain százával sorakoznak a jobbnál jobb készítmények, de a bőség zavarában bizony nehéz eldönteni, hogy mit is válasszunk erre a célra. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani.

A szervezet energiaellátásának egyik biztosítója a koenzim Q10 (Ubiquinon), egy vitaminhoz hasonló vegyület, mely természetesen jelen van az emberi szervezetben. Nagy szerepet játszik a táplálék energiává alakításában, és jelentős antioxidáns hatása is van. Az életkor előrehaladtával a szervezet Q10 termelése fokozatosan csökken, ilyenkor javasolt a csökkenő Q10 szint helyreállítása. A megfelelő Q10 ellátottság hozzájárulhat a szív, érrendszer és az agy egészséges működésének fenntartásához. Antioxidáns tulajdonságainál fogva védi a sejteket az oxidatív stressz ellen, mely a sejtek öregedéséért felelős.

Kifejezetten hasznos a Q10 pótlása a szervezet fokozott igénybevétele esetén legyen az fizikai vagy szellemi. Valamint egyes egészségre ártalmas tényezők (pl. környezetszennyező anyagok, szabad gyökök, dohányzás) hatásaival szembeni normális védekező képesség fenntartásához.

Sok segítséget nyújthat energiával való ellátottságunkban a spirulina alga fogyasztása is. A spirulina egy mikroszkópikus méretű, kékeszöld színű, egysejtű alga, mely egyike a legősibb élő organizmusoknak Földünkön. A spirulina több mint 3,6 milliárd év óta alakítja át a napfényt élő energiává. A spirulinát már hosszú évszázadok óta fogyasztották Észak-Afrikában és Mexikóban. Az elmúlt 40 évben a nyugati társadalmakban is előtérbe került a fogyasztása az egészséges táplálkozás jegyében.
A spirulina sejtfala nem tartalmaz cellulózt, így nagyon könnyen emészthető, értékes tápanyagai szinte azonnal hasznosulnak, ezért különösen ajánlott bélrendszeri felszívódási zavarokban vagy más emésztési zavarokban szenvedőknek, vegetáriánusoknak, a szervezet fokozott igénybevétele esetén, idős és alultáplált embereknek. Különösen gazdag tápanyagokban, olyannyira, hogy elnyerte a „szuper étel' elnevezést is.
A természetnek ez a csodálatos ajándéka legalább 60% növényi fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat, esszenciális aminósavakat és enzimeket tartalmaz. Fehérje tartalma magasabb, mint bármely más élelmiszeré. Esszenciális zsírsavakat, lipideket, nukleinsavakat, B-komplex vitaminokat, E és C vitamint, karotinokat és klorofillt is tartalmaz.

A lícium gyümölcs (goji bogyó) is a vitaminok, ásványi anyagok, poliszaharidok, aminosavak, omega olajok kincstára. Ezért már viszonylag kis mennyiség elfogyasztásával is pótolhatjuk a mindennapi táplálékunkban egyre kevésbé megtalálható tápanyagokat. Tápanyag tartalom szempontjából nincs párja: 18 különféle aminosavat, köztük a 8 esszenciális aminosavat is tartalmazza, amelyek létfontosságúak a fehérjék felépítéséhez, ezenfelül 21 ásványi anyagot, többek között cinket, rezet, vasat, kálciumot, szelént, foszfort, germániumot.
Különösen magas a bétakarotin és C-vitamin tartalma, de tartalmaz még E- és B-vitaminokat is. Mindezek felett még finom is!

www.grandvital.eu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!