Az alvás nagyon fontos az egészségmegőrzés szempontjából, de nem mindegy, hogy milyen testhelyzetben történik a pihenés.

Dr. Hooman Melamed ortopédsebész szerint az emberek 80 százalékának élete során szembe kell néznie a hátfájdalmakkal, ami nagyban köszönhető az alvás közbeni helytelen testtartásnak. A hátfájás mellett még jelentkezhet nyak- és gyomorfájás is.

Ezért most felsoroljuk azt a testhelyzetet, amely egyáltalán nem ajánlott alvásra.

Hason alvás

Azért nem ajánlott ez a testpóz, mert a gerinc a testsúly alatt meggörbül, és folyamatos nyomás alá kerül, ami megterheli a nyakat és a keringés, valamint a légzés is nehézkessé válik. A nők esetében a melleknek sem kedvez ez a testhelyzet.

Fontos az ágymatrac minősége is, ami nem jó, ha túl puha, de a nagyon kemény fekhely is kedvezőtlen hatással van a vázszerkezetre.

A legjobb a háton történő alvás

Így tehermentesítődik a nyak, a gerincoszlop, és a gyomorsav szempontjából is ez a legelőnyösebb alvó testhelyzet, hiszen így kisebb az esélye a reflux kialakulásának. Viszont ennek a testhelyzetnek a hátránya az, hogy nagy eséllyel horkolás alakulhat ki belőle.

A jobb, vagy a baloldalon egészséges aludni?

Jó tudni, hogy ha a jobb oldaladon alszol, könnyebben alakul ki gyomorégés, viszont ha a bal feledre fordulsz, akkor nyomás alá kerülnek az olyan fontos szervek mint a máj, a gyomor, a tüdő.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!