A terület ismerős a petkalózoknak, hiszen két évvel ezelőtt ugyanitt 3 tonna hulladéktól mentesítették a folyót, tavaly ősszel pedig a Tisztítsuk meg az országot! program keretében szerveztek több héten keresztül takarító akciókat a Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) közreműködésével. A II. Tiszai PET Kupa tizenegy rajthoz álló csapattal, Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával valósul meg.

A már hagyományos folyami pethajós versenyek fontos részét képezik a Tisza hulladékmentesítésének. A PET Kupa szervezői még tavasszal hirdették meg az idei futamokat. A két nyári versenyt a Tisza-tóra és a Felső-Tiszára, az őszi pethajós próbatételt pedig a Bodrogra tervezik.

„A tervezés és szervezés szempontjából még éppen időben vált lehetővé a júniusi rendezvény előkészítése, köszönhetően a járvány mérséklődésének és a rendezvényeket érintő szabálymódosításoknak. Tavaly ősszel hét tonna hulladékot már összegyűjtöttünk a tó árterében, de úgy tűnik, hogy a januári és májusi áradások ismét nagy mennyiségű hulladékot hoztak Ukrajna és Románia felől” – mondta Tamás Zsolt, a PET Kupa versenyigazgatója, a II. Tisza-tavi PET Kupa főszervezője.

Hazai és nemzetközi törekvések a Tisza vízgyűjtőjében

A vízügy és a petkalózok évek óta tartó, összehangolt folyótisztító munkájának köszönhetően ma már sokkal tisztábbak az ártéri erdők. Ezzel párhuzamosan a PET Kupa egyre bővíti nemzetközi kapcsolatait, hogy szemléletformáló és szakmai programjaikkal a Tisza egész vízgyűjtő területén minél több családot, iskolát és szakembert szólítsanak meg.

„Arra törekszünk, hogy a hazai eredmények mellett a Tisza forrásvidékén is javuljon a kormányzat és a lakosság hozzáállása, valamint kedvező irányba mozduljon le a hulladékgazdálkodási rendszer, így a probléma gyökerénél is bekövetkezzenek változások.”– tette hozzá Hankó Gergely, a PET Kupa projektvezetője, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője.

Az elmúlt hetekben az 5 ország 1 folyó projekt keretében a kárpátaljai iskoláktól indulva Sárospatakig turnézott a petkalózok mobil Műanyag Műhelye, a MÜMÜ. A II. Tisza-tavi PET Kupa pedig helyet ad annak a nemzetközi találkozónak, amelyet a TidyUp/Forrástól a torkolatig program keretében szerveznek a szakemberek. A Duna Régióból érkező partnerekkel folyótisztítási tapasztalatokat osztanak meg a PET Kupa folyómentői, a BOKU bécsi egyetem előadói pedig mikroplasztik témában számolnak be a legfrissebb kutatásokról.

Várják az érdeklődőket!

A többnapos folyótisztítási akció június 12-én, szombaton Tiszafüreden, a pillepalackon lebegő pethajók építésével indul. Ezt követően, vasárnap reggel fél 10-kor ünnepélyes megnyitó keretében indul el a mezőny a Morotva Kerékpáros Pihenőből, amelyet a helyi önkormányzat biztosít a szervezőknek.  A rendezvényt a Felső-Tiszai Búvár és Vízimentő Egyesület hajóegységei biztosítják, akik a PET Kupa 2013-as indulása óta ügyelnek a petkalózok épségére. A szervezők az esti programokon várják azokat a helybélieket, akik találkozni szeretnének a petkalózokkal és érdeklődnek a környezet- és természetvédelmi, valamint a kulturális programok iránt.

Hulladékkezelő térkép és applikáció a versenyzőknek, érdeklődőknek
A hulladékkezelésben az esemény kiemelt szakmai partnere a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, valamint az NHSZ Tisza Nonprofit Kft. Az NHSZ Tiszának, mint helyi hulladékkezelő vállalatnak köszönhető, hogy a pethajókhoz elegendő, csaknem 30 m3 újrahasznosítható pillepalack áll majd a csapatok rendelkezésére a hajóépítéshez. A petkalózok munkáját magyar nyelvű hulladéktérképező mobil applikáció és online tiszai hulladéktérkép támogatja. A Konasoft számítástechnikai támogatásainak köszönhetően idén először, mobil telefonos applikáció gyűjti össze a petkalózok számára a verseny nélkülözhetetlen információit, a regisztrációtól a programokon keresztül, egészen a pontszámokat összesítő PETákolásig.

A csapatok munkáját - az ITM támogatásával készült -, tavaly debütált, gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, a PETII támogatja és a versenyen ott lesz a korábban közösségi adománygyűjtésből épült, pillepalackokon lebegő hulladékgyűjtő hulladékhajó, az  M.V. PETényi is. A központi szerepet ellátó anyahajó öt éve nélkülözhetetlenül rója a folyamkilométereket, egyes napokon 1,5-2 tonna hulladékot is elszállít a vízen. Teljes körű felújítása idén tavasszal vált időszerűvé. A megújuláshoz az Endurance mission 3.0 kajakospárosa is hozzájárult: különleges dunai expedíciójuk alkalmával élővizeink védelmére hívják fel a figyelmet és az adománygyűjtő programból befolyt összeg is a PETényi felújításához járul hozzá.

A PET Kupa hagyományaihoz híven, a Tisza-tóból kigyűjtött és 14 különböző frakcióra szétválogatott  hulladék nagyobb része, - kb. 60%-a - újrahasznosul.

„A közszolgáltatóknak, begyűjtő- és hasznosító cégeknek, valamint az innovatív, kisipari megoldásoknak köszönhetően, a PET Kupa civil szervezetként mára a folyami hulladék legnagyobb újrahasznosítójává nőtte ki magát” – hangsúlyozta a hasznos anyagok körforgásba kerülésének fontosságát és szemléletformáló erejét Hankó Gergely.

A versenyt záró eredményhirdetésre és díjátadóra a Kiskörei Strandon, június 15-én kedden 15 órától kerül sor. A petkalózok sok szeretettel várják az érdeklődőket!

A PET Kupa eddigi eredményei: 115 hulladékhajó, 165 tonna hulladék (ami 2.056.000 db PET palack súlyának felel meg), 403 szennyezett helyszín monitorozása, 67 terület megtisztítása.