Mindenki azt szeretné, hogy gyermeke felnőve jóságos és becsületes legyen, aki ugyanakkor bátran és megalkuvás nélkül veszi az élet akadályait. Ha ezt a tíz alapelvet mélyen elülteted kisgyermekedben, biztos lehetsz benne, hogy a lehető legtöbbel járultál hozzá ahhoz, hogy sikeres legyen az élete!

 

1. A fiúknak és a lányoknak ugyanolyan jogaik vannak, mindenkit tisztelni kell

"Ne bántsd a lányokat!" Hangzik el sok fiús anyuka szájából a mondat a reggeli búcsúzáskor. Helyesen így lenne: "Ne bánts senkit!" A tisztelet olyan tulajdonság, amit jól a gyermeked elméjébe kell vésned. Tisztelet alatt pedig nem csak az idősek iránti megbecsülést értjük, hanem a többi gyerek irántit is.

 

2. Merj tévedni

A "más kárából tanulás" szinte már szuperképesség, ami nagyon keveseknek adatik meg. Valljuk be: a legtöbben a saját hibáinkból tudunk igazán tanulni. Fontos, hogy gyermeked megtanuljon tanulni a hibáiból. A kudarckerülés nem megoldás: tudatosítsd gyermekedben, hogy nyugodtan hibázhat, utána van lehetősége a javításra.

 

3. Nem a jegyek, hanem az ismeretek számítanak

A szülők állandóan leszidják a gyerekeiket, ha azok nem a szülői elképzelések szerinti jeggyel térnek haza az iskolából. A jegy viszont nem mindig helyes mutatója az ismereteknek! Az is lehet, hogy egy jó jegy a puskázásnak köszönhető. Már kisiskolás korától ültesd el benne a gondolatot, miszerint a tudás a lényeg, nem a jegy! (Ha érdeklődéssel, igazi tudásszomjjal fordul a tanulás felé, a jó jegyek úgyis jönnek maguktól.)

 

4. A szüleid nem az ellenségeid, bármikor segítséget kérhetsz tőlük

Nem minden szülő tudja, hogyan legyen a gyermeke barátja. A gyereknek ráadásul vannak kortárs barátai is. Amire vágyik, az csupán két megértő szülő, akik ismerik az arany középutat. Mutasd meg gyermekednek, hogy bízhat benned! A prédikáció és a kiabálás nem a legjobb módja a bizalom kivívásának.

 

5. Ne hagyd, hogy megalázzanak, sem a tanárok, sem más gyerek

Sokszor a szülő azt adja a gyerek tudomására, hogy a tanárok, az idősebb gyerekek vagy a rokonok felsőbbrendűek és több hatalmuk van. Ez alárendeltségi viszonyt szül és lehetetlenné teszi, hogy egy esetleges sérelem esetén gyermeked képes legyen megvédeni a maga igazát. Magyarázd el neki, hogy nagyon fontos a tisztelet, de a véleményünk helyes módon történő kifejezéséhez minden helyzetben jogunk van.

 

6. Ne tégy olyat, amit nem szeretnél, csak azért, hogy kivívd mások elismerését

Gyermeked nem mindig érti, hogy a népszerűség nem a legfontosabb az életben és bármi áron igyekszik elnyerni mások figyelmét. Saját példáddal mutasd meg, hogy sokkal lényegesebb becsületesnek lenni, mint elveid feladása által mások előtt népszerűként tetszelegni.

 

7. Ne félj kérdezni, ha valamit nem értesz

A kérdésfeltevés a megértés egy szakasza, teljesen elfogadott. Egyébként is sokkal jobb, mint intelligens képet vágva csendben lenni, miközben egy kukkot nem értesz abból, amit a veled szemben álló magyaráz. Ezt már kiskorától kezdve tanítsd meg a gyermekednek, és ez az elv még az iskolai teljesítményére is pozitívan hat majd.

 

8. Mindig szólj, ha rosszul érzed magad

A teljesítménykényszer sokszor testi tüneteket is okoz: a gyerek már majdnem elájul, de még fut tovább a felmérésen, nehogy a tanára leszidja, vagy falfehér arccal, de tovább álldogál az iskolai ünnepségen. Az egészség mindennél előbbre való! Gyermeked tanulja meg, hogy azonnal kérjen segítséget, amint úgy érzi, valami nincs rendben.

 

9. Tiszteld a természetet

Hányszor panaszkodunk, hogy az utcák koszosak, a szemetet fújja a szél, az erdőben eldobálják a műanyag flakonokat! Hogy gyermeked megtanulja a természet iránti tiszteletet, neked kell példát mutatnod felé. Ez egyébként a tíz pont mindegyikére ugyanilyen érvényes.

 

10. Tanulj meg nemet mondani

Tanítsd meg a gyerekedet nemet mondani. Bárkinek. A tanárnak, az idősebb gyerekeknek, a barátoknak, még neked is. Embert nevelsz, nem alattvalót, akinek kérdés nélkül mindent teljesítenie kell, amit kérnek tőle. Hidd el (és biztosan tapasztalod a saját életedben is), szüksége lesz erre az értékes tudásra felnőttkorában! 

 

Oszd meg kisgyermekes ismerőseiddel te is! Köszönjük!