Pár egyszerű, jól bevált trükkel töredékére csökkenthetjük a veszélyes anyagokat környezetünkben.

Nincs háztartás vegyszerek nélkül: mosó-, öblítő-, folteltávolító-, mosogató-, fényező- és súrolószerek egész hadserege áll a rendelkezésünkre. De szükség van-e ezekre valójában?

Pár egyszerű, jól bevált trükkel töredékére csökkenthetjük a veszélyes anyagokat környezetünkben. Nem kell csodaszer, csak néhány minden háztartásban megtalálható, teljesen veszélytelen hozzávaló és némi praktika.

Folteltávolítás
A mosható textilanyagból a friss gyümölcsfoltot legegyszerűbben forrázással távolíthatjuk el. Az anyagot a foltos részével egy megfelelő mérető edényre feszítjük, és forrásban levő vízzel néhányszor alaposan meglocsoljuk, majd a szokásos módon kimossuk.
A nem forrázható textíliák tisztításához használjunk citromlevet vagy ecetet. A foltot ezek egyikével alaposan itassuk át, majd néhány perc múlva langyos vízben öblítsük. Festett anyag esetében ajánlatos színpróbát végezni egy kevésbé látható helyen.
Pamutból és lenből a foltot úgy is eltüntethetjük, hogy a foltos részt legalább 12 órán át forralatlan tejben áztatjuk, majd langyos vízben kimossuk.
Zsírfoltot, rágógumit, esetleg ragasztót könnyen el lehet távolítani, ha a folt alá és fölé több rétegőre összehajtott papírtörölközőt helyezünk és közepesen meleg vasalóval, többször rövid ideig rávasalunk. Azért rövid ideig és többször, mert a rágógumi és a ragasztó meggyulladhat, ha túlmelegszik!

Ablaktisztító helyett
Az ablaktáblák akkor lesznek a legtisztábbak, ha csak tiszta vízzel, mosószer nélkül mossuk, és az öblítővízbe néhány evőkanál alkoholt teszünk. Még hatásosabb, ha a vízhez egy kevés sót is keverünk. Sohase használjunk szappant, mert ráköt az üvegre.
Tisztítás után kiselejtezett harisnyával töröljük át az ablaküveget, hogy fényes legyen.
A méregdrága ablaktörlő kendők helyett használjunk újságpapírt. Nagy nedvszívó képességű, és nem szöszölődik. Figyelem, csak a hagyományos újságpapír alkalmas ablaktisztításra, a fényezett, keményebb lapok foltot hagynak!

Ezüst tisztítás
Ezüst tárgyakat a legegyszerőbb módon úgy tisztíthatunk, ha belerakjuk őket egy edénybe, forró vizet öntünk rájuk, majd puha ronggyal letöröljük. Az aranyozott vagy ezüstözött tárgyakat nem szabad forrázni!
A már oxidálódott ezüstöt koromba vagy szivarhamuba mártott flanel kendővel dörzsöljük fényesre.
Megakadályozhatjuk ezüstékszereink megfeketedését, ha egy darab krétát rakunk melléjük, és úgy tároljuk őket.

Légfrissítés
Ha az ételszag terjeng a lakásban, egy tányér forró vízbe csepegtessünk néhány csepp levendula- vagy más illóolajat.
A kellemetlen szagok úgy is megszüntethetők, hogy a még meleg főzőlapra almahéjat teszünk, vagy egy kis edényben ecetet párologtatunk.

Bútorápolás
Csillogó lesz a bútor, ha meleg tejbe mártott ruhadarabbal áttöröljük, eltávolítjuk a rárakódott piszkot, majd étolajba mártott gyapjútörlővel fényesítjük. Ha a bútor felülete nagyon piszkos, többször ismételjük meg a műveletet. Csak friss tejet használjunk, mert nagyobb a zsírtartalma. Előnye, hogy semmi szaga nincs.

Molyirtás
A ruhamolyokat elriaszthatjuk, ha ruhásszekrényünkbe, ruhánk zsebébe pár szem szegfőszeget rakunk, vagy tegyünk szárított narancshéjat egy szövetzsákba és akasszuk azt a ruhásszekrénybe.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!