A mézeskalács sütés a karácsonyi előkészületek megkerülhetetlen része, ám amennyire jól sikerülhet, annyira el is lehet szúrni. Mit tegyél, hogy az idei mézeskalácsod olyan tökéletes legyen, mint soha előtte? Ha megszívleled tippjeinket, nem lesz gondod sem a tésztával, sem a sütéssel, sem a mázzal!

A tészta kiválasztása és sütése

Számtalan mézeskalács receptet találsz a neten és a szakácskönyvekben és szinte nincs is két egyforma. Ha a kiválasztásnál elbizonytalanodsz, válassz olyat, amit már sokan megosztottak vagy sok pozitív hozzászólás érkezett a kipróbálóktól.

A tészta úgyis az összeállításnál vizsgázik először, ahol, ha bármi hibádzik, még javíthatsz rajta menet közben is. (Például több liszt vagy több margarin hozzáadásával.) Az általunk kipróbált és évek óta használt recept a következő: 1 kg liszt, 500 gr méz, 200 gr kristálycukor, 300 gr margarin, 1 csomag mézes fűszerkeverék, 2 egész tojás + 4 sárgája, citromhéj, 1 kiskanál szódabikarbóna. A mézet, cukrot, margarint egy lábasban összeolvasztjuk, hozzákeverjük a fűszert és a liszt közepébe öntjük, amikor már langyos. Összegyúrás közben hozzádolgozzuk a tojást. A sárgáják mellől kimaradt fehérjéből majd készíthetünk mázat, ahol minden egyes fehérjéhez 125 gr porcukrot adunk.

  • Állítsd össze a tésztát előző este, majd csomagod folpackba és tedd a hűtőbe egy éjszakára. Másnap vedd ki nyújtás előtt egy órával a hűtőből és vidd a szobába, hogy kicsit felengedjen.
  • Ne nyújtsd 4-5 mm-nél vékonyabbra a tésztát, mert könnyen megég és kiszárad sütés közben.
  • Lisztezett deszkán nyújtsd a tésztát, mert könnyen leragad, a sütni viszont szilikonlapon vagy sütőpapíron érdemes a lisztezett tepsi helyett, mert nem túl szép látvány, ha a mézeskalács alján vastagon áll a megpirult liszt.
  • Ha dióval vagy egyéb magvakkal, esetleg kandírozott narancshéjjal díszíted a sütiket, nyomd bele a tésztába a díszítést, különben sütés közben lepereg róla.
  • Karácsonyfadísznek szánod a mézeskalácsot? Ne felejts el lyukat fúrni bele egy pálcával! 
  • Az első adag még nehézkesebben sül, a második tepsitől azonban már résen kell lenni, mert a forró sütőben könnyen kiszáradhatnak vagy megéghetnek a sütik.
  • A sütés közepénél egyszer fordítsd át a tepsit, ha nem légkeveréses a sütőd!

 

Díszítés

A díszítéshez használt habnál a türelem a barátunk. A habot jó sokáig kell verni, hogy teljesen kemény legyen. Ha még negyed óra múltán is folyósnak találod, tegyél hozzá kicsivel több porcukrot. Egy fehérjéhez 125 gramm porcukor társul, de nem mindegy például, hogy az a fehérje M-es vagy L-es méretű tojásból pottyant ki.

  • A díszítést nem érdemes a sütés napján elkészíteni. A mézeskalácsokat tartsd 1-2 napig a konyhában, hogy átvegye a helyiség páratartalmát. Tapasztalt mézeskalácssütők állítják: nem mindegy a máz tartósságánál, hogy hol készítik, mert minden lakásnak más a mikroklímája! Ha a te lakásod párás, a sütijeid valószínűleg az első 1-2 napban kicsit vizesebbek lesznek, ha pedig már rajtuk van a máz ebben a "tágulási" időszakban, akkor egyszerűen lepereg róluk.
  • Ha színezett cukormázat szeretnél, vásárolj ételfestéket, de házilag is színezheted pár csepp céklalével, kis kakaóporral vagy kurkumával a masszát. 
  • A díszített sütiket ne rakd egymásra, amíg meg nem száradnak! 
  • Van otthon fém sütis dobozod? Abban tökéletes a mézeskalács tárolása, hetekig eláll és puha marad!
  • Ha lassabban puhulnak a sütijeid a vártnál, tegyél mellé a dobozba 1-2 almahéjat.

Jó munkát! Mézeskalácsos képeidet szívesen fogadjuk Facebook oldalunkon! https://www.facebook.com/SzinesVilagunk/

Oszd meg te is! Köszönjük!