A Holland Királyi Tengerkutató Intézet tudósai szerint a gátépítés költségei 250-500 milliárd euróra rúgnának, a védelemre szoruló észak-és nyugat-európai országok GNP-jének alig egy százalékára 20 éven át - számították ki a holland kutatók a Németországi GEOMAR intézet tudósaival a Bulletin of the American Meteorological Society tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban.

"Azon kívül, hogy ez egy lehetséges megoldás, egy ilyen kivételes gát főként figyelmeztetés lenne" - mondta Sjoerd Groeskamp holland kutató.
"Egy ilyen észak-európai kerítésgát műszakilag megvalósítható. Az Északi-tenger maximális mélysége Franciaország és Anglia között mintegy száz méter, Skócia és Norvégia között átlag 127 méter, a norvég partoknál maximum 321 méter. Jelenleg képesek vagyunk arra, hogy 500 méter mélységet meghaladó fix platformokat építsünk" - idézte a kutatót a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
A tanulmány szerzői elismerték, hogy a növényvilágra azonban jelentős következményekkel járna egy ilyen gát felépítése. Eltűnne az apály és a dagály és azzal a hordalék és a tápanyagok szállítása. A tenger tulajdonképpen egy édesvízi tóvá változna. Ez drasztikusan megváltoztatná ökoszisztémáját és hatással lenne a halászatra is" - magyarázta.
Groeskamp szerint egy ilyen páratlan gát terve főként figyelmeztetés lehet, nem pedig megoldás. A költségek hatalmasak. "De úgy számoltuk, hogy ha nem teszünk semmit a tengerszint-emelkedés ellen, az sokszor magasabb költségekkel járna" - hangoztatta a kutató.

(MTI)