Japán vérfű, alangfű
A japán vérfű ragyogó vörös lombbal rendelkező, lassú növekedésű díszfű. Télálló, de szereti a védett helyet.

Kúszó fajdbogyó
Az alacsony termetű örökzöld törpecserje, amely keleti teabogyó, dobozbogyó, fogolybogyó vagy szarvasbogyó néven is ismert. Igazi ünnepi hangulatot áraszt nagy méretű vörös bogyóival és vöröses tónusú, illatos leveleivel.

Őszi árvácska
A sárga, barnásvörös, fehér vagy éppen lila virágú őszi árvácska jól bírja a telet. A tavasz beköszöntével már korán, gyors ütemben fejlődésnek indul. Ha az elnyílt virágait és elhalt részeit eltávolítjuk, ismét virágzásra késztethetjük.

Csarab
A csarab nagyon látványos növény. Egy tőből induló szárait rengeteg apró, hegyes virág borítja. Virágzás idején alig látszanak pikkelyszerű levelei, mert elborítják a fehér, rózsaszín, vagy kissé bordós árnyalatú virágai.

Erika
Ősszel a Dél-Afrikából származó vékony hangával (Erica Gracilis) találkozhatunk az üzletekben.  Hasonlít a csarabra, de virágai gömbölydedebbek, és levelei tűszerűek. Fehér-lila-pink árnyalatban kapható.

Japán dérbabér
A japán dérbabér szívós, téltűrő, megbízható örökzöld növény, amelyen már ősszel megjelennek mélypiros színű, fürtökben álló virágkezdeményei. Pompás növénytársítást alkot például a hangafélék családjába tartozó csarabbal.

Díszkáposzta
A díszkáposzta kétéves növény. Mivel nem fagyérzékeny, és mínusz tizenkét fokot is elvisel károsodás nélkül, a díszkáposzta az első tavaszi virágok megjelenéséig díszítheti az erkélyt vagy akár a bejáratot. A fagyok beálltáig nemcsak a földjét kell öntözni, hanem a leveleket is permettel nedvesíteni.

Pár jó tanács  a virágkompozíció összeállításához:
• Mivel ősszel már a növények keveset fejlődnek, ezért nem kell sokkal nagyobb ültetőedény.
• Ősszel is nagyon fontos az öntözés! Ügyeljünk arra, hogy ne száradjon ki a föld.
• Középre kerüljenek a magasabb növények.
• Változatos színeket használjunk, egymás mellé különböző színű és formájú növények kerüljenek.