Ha más országban járunk, szívesen elfogyasztjuk a helyi specialitásokat. Vannak persze kivételek, mint például ez a két étel:

Casu marzu – azaz nyűves sajt


casu marzu2-ok
A juhtejből készült casu marzu egy szardíniai sajtspecialitás, amelybe a legyek belepetéznek, és amikor a kukacok kikelnek, akkor kezd el igazán erjedni a sajt. Egy nőstény sajtlégy több mint 500 petét képes lerakni egyszerre. A peték kikelnek és elkezdik beenni magukat a sajtba. Az emésztésükből származó savak tovább bontják a sajtban található zsírokat, amitől az rendkívül puha lesz. Mire fogyasztásra kész, a casu marzu-ban több ezer kifejlett lárva van.

Úgy tartják, hogy nem szabad az olyan sajtot elfogyasztani, amiben a lárvák elpusztultak. Emiatt csak élő lárvákkal együtt esznek belőle. Mikor a sajt eléggé érett, vékony szeletekre vágják és megnedvesített kenyérre fektetve tálalják. Mivel a lárvák akár 15 cm magasra is felpattanhatnak ha megzavarják őket, a sajtot fogyasztók tenyerüket a kenyérszelet fölé tartva akadályozzák meg, hogy a férgek szétugráljanak. Aki nem akarja elfogyasztani az élő lárvákat, az egy lezárt papírzacskóba rakja előbb a sajtot. Az oxigénhiánytól szenvedve a lárvák ugrálni kezdenek a zacskóban, jellegzetes pattogó hangot adva. Mikor a hang megszűnik, a lárvák meghaltak és a sajt fogyasztható.

Escamoles – azaz óriáshangya tojás

escamoles-ok
Az Escamoles a fekete Liometopum óriáshangya tojása, és előszeretettel fogyasztják Mexikóban. Nagyon ízletes. Viszont a leggusztustalanabb ételek egyikeként tartják számon a világban.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!