[caption id="attachment_1058" align="alignleft" width="300"] Mosógolyó[/caption]

A médiában dolgozom idestova 15 éve, talán éppen ezért nem vagyok hiszékeny. Nem rohanok a boltba, ha mosolyogva takarító háziasszonyokat látok, nem akarom rögtön megvenni az agyondicsért termékeket. Hiszem, ha látom.. Hiszem, ha kipróbálom…  Munkatársaim közül én vagyok az örök szkeptikus, aki kételkedve fogadja azt, amit az adott termékről állítanak. Így voltam a mosógolyóval is.

Hát igen. A mosás a gyenge pontom. Nem vagyok hajlandó kompromisszumokra. A ruha vagy tiszta, vagy nem. Nincs olyan, hogy majdnem kivitte a szer a foltot..., majdnem jó illatú a ruha…
Amikor a Nartur-all Kft.-től kipróbálásra kaptam a mosógolyót, szívesen átadtam volna a feladatot kolléganőimnek. Sajnáltam a vizet és energiát pazarolni valamire, ami mosószer nélkül, kémiai folyamtok révén mosóaktívvá teszi a vizet. Ez számomra nem elég meggyőző érv ahhoz, hogy szemétbe vágva jól bevált szereimet, máris reformokat hajtsak végre az egyik legkényesebb háztartási munkafolyamatban. De azért egy próbát megér. Bár elkedvetlenített, hogy néhány ismerősöm már vett hasonló terméket - igaz, hogy a valódi ár töredékéért -, de tapasztalataik nagyon rosszak voltak.

1. próba
Szerda van. Hétköznap felhalmozódott szennyes. Két farmer, néhány sötét póló, egyéb színes ruhaneműk. Itt az ideje az első kísérletnek. 40oC, színes program, egy mosógolyó, semmi öblítő.
Eredmény: A program lejártakor kicsit hiányzik az öblítő jól megszokott illata. Fény mellett, kíváncsian vizsgálom a mosott ruhát. Eltűnt a sárfolt a fiam nadrágjából, és sehol máshol nem találok pecsétet. Szaglászok, de a tiszta ruha illatán kívül nincs más. Sehol semmi kellemetlen szag.
Másnap - száradás után -, megdöbbentő módon azt tapasztalom, hogy ruhák nem lettek kemények, olyan puhák, mintha öblítőt használtam volna.

2. próba
Szombat van, ágynemű mosás. Egy mosógolyó, a program 60 oC-on. A férjem szereti az öblítőnk (bio) illatát, ezért úgy gondoltam engedményt teszek, bár csak pár cseppet öntöttem az adagolóba a szokásos kupaknyi helyett.
Eredmény: Ragyogóan tiszta, puha az ágynemű. Sehol egy folt, bár két nappal ezelőtt lecsepegtettem a párnámat kávéval, ami alaposan beleszáradhatott azóta. Az öblítő illata intenzív, nekem talán túl erős is lett, reménykedem, hogy szárításkor kicsit enyhül majd.

3. próba
Vasárnap délután van. Kicsit enyhült az idő, az udvaron takarítottunk egész nap. Négy kutyánk van, ezért természetes, hogy mindenhol sárfoltosak, tappancsnyomosak vagyunk. A fiamnak sikerült beletérdelnie némi „kutyagumiba” is. Úgy gondolom, eljött az igazi próba ideje.
Sok sáros, bűzös ruha, 40oC, színes program, két mosógolyó, semmi öblítő.
Eredmény: Fűfolt, sárfolt, egyéb folt nincs sehol… Kritikusan szaglászok, de semmi…, tényleg semmi. Még az ominózus, kutyagumis ruhadarab is friss, tiszta illatú. Száradás után sem kemény, gyűrött egyetlen ruhadarab sem.

Az eddigi eredmények meggyőzőek:nem gyorsított trükkfelvételen mutatták be a láthatatlan részecskék munkáját. Saját szememmel láttam, hogy ez a mosógolyó valóbban működik. Négy hete, hetente háromszor mosok a mosógolyóval. Mosószert azóta nem vettem, ahhoz sem nyúltam, ami itthon porosodik a polcon. Néhány csepp (kb. egy teáskanálnyi) öblítőt használok, ha ágyneműt, vagy törülközőket mosok, mert ezeknél a családomnak fontos a kellemes illat.
A ruhák mosásánál kimondott pozitívum, hogy nincs öblítő illatuk, mert sem a férjem, sem a fiam nem tartotta túl férfiasnak, ha virágillatban „pompáztak”.
Most a hosszú távú tesztelés folyik: kíváncsi vagyok, hogy meddig tart egy mosógolyó, és extrém foltok esetén, mennyire hatékony. Tapasztalataimról beszámolok a későbbiekben. S.V.L.

Itt megvásárolhatja a mosógolyót:
www.natur-all.hu