Szerencsére ebben az évszakban is sokféle tápláló, egészséges zöldség és gyümölcs terem, amelyek olyan enzimeket és tápanyagokat tartalmaznak, amelyekre a szervezetünknek szüksége van, és könnyen hasznosítani tud. Érdemes kihasználni az ősz terméseit és feltölteni vitaminraktárainkat, amelyekkel megelőzhetjük a betegségeket és jó szolgálatot tehetnek az egyre közeledő fagyos időben is.


A téli időszakban kiemelkedő fontosságú a sütőtök, amely szerencsére szeptembertől egészen januárig rendelkezésünkre áll. Ma már egyre több tökfajta jelenik meg hazánkban is, ezek közül van olyan, amit sokan csak dísztökként azonosítanak, és nem is sejtik milyen értékes zöldség: nem csak finom, laktató, hanem szépít és gyógyít is. Ilyen például a rendkívül zamatos Hokkaido tök, aminek nem csak a húsa, de a héja is ehető. Alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt tökéletesen beilleszthető a fogyókúrás étrendbe. Felhasználási lehetősége sokrétű: készíthetünk belőle krémlevest, pürét, krémet, bébiételt, desszertet, sőt még a vajat is helyettesíthetjük vele. A sütőtök és a tökmag számtalan fontos tápanyagot tartalmaz amellett, hogy a család számára is szórakozást nyújt, gondoljunk csak a töklámpásokra, vagy a filmnézés közbeni ropogtatnivalóra.
Narancssárga színű húsa jelzi, hogy gazdag béta-karotinban, tartalmaz magnéziumot, cinket, vasat, illetve A-, B- és C-vitaminokat. A C-vitamin támogatja az immunrendszert, így könnyebben elkerülhetjük a náthás, meghűléses megbetegedéseket. Magas kálium tartalma miatt jótékony hatással van a vérnyomásra, valamint kiválóan serkenti a veseműködést. A sütőtök ezen kívül gyulladáscsökkentő, régen borogatásra is használták. Természetes szépítőszer, bőrpanaszok – főleg pattanások - ellen is javallott. Készíthetünk belőle csodás arcpakolást, amitől bőrünk felfrissül és hidratált lesz. Természetesen a tökmagnak is magas az antioxidáns tartalma és nagyon sok fehérjét tartalmaz. Ráadásul növényi tejhelyettesítő is készíthető belőle, amely a tökmagolajhoz hasonlóan zöld színű lesz.

Sütőtök krémleves

A hideg időben jól esik a forró krémleves, amely testünket, lelkünket felmelegíti. A sütőtök krémleves már-már klasszikus ételnek számít hazánkban is, amelyet kedvünkre variálhatunk: remekül illik hozzá a szerecsendió, de tehetünk bele gyömbért, répát is. Nagyon egyszerű elkészíteni, különösen akkor ha Vegital növényi italkészítőben készítjük el.
A sütőtököt csak meg kell sütni: a hagyományos tököt körülbelül 1 óra alatt 200°C-os sütőben, a Hokkaido töknek akár 30-40 perc is elég attól függően, milyen vastagságú a húsa. Ha kihűlt, felkockázzuk, majd a többi alapanyaggal és fűszerrel együtt a készülék tartályába tesszük és indíthatjuk is a krémleves programot. Körülbelül 30 perc múlva már fogyaszthatjuk is az illatozó sütőtök krémlevest, amelyet tökmaggal díszíthetünk és növényi „tejszínnel” bolondíthatunk meg.

A Vegital készülékeivel készíthetünk tej- és tejszín-helyettesítő italokat, krémleveseket, püréket, krémeket, bébiételeket, valamint smoothie-kat, turmixokat, de egyes modellek alkalmasak darabos levesek ételek főzésére is.  Ezekhez pedig a már jól bevált receptek és maguk a készülékek is egyaránt megtalálhatók a Vegital honlapján és Facebook oldalán.