A mondás szerint a leander feje napon, a lába vízben álljon - így bőségesen virágzik. Itthon cserépben kell tartanunk, gyökereit beszorítjuk, ezért az öntözés mellett a táplálásáról is gondoskodnunk kell. Többféle leander tápszert is találunk az üzletek polcain, melyiket válasszuk?


kepHa van már jól bevált márkánk, ami a virágaink speciális igényeinek megfelelő, különböző összetételű tápokat kínál, nem nehéz a választás. Ha most ismerkedünk a tápszerekkel, alaposan tanulmányozzuk át az összetételeket. Nem igazán jó választás, ha egy gyártó ugyanazt az összetételt különböző igényű növénycsoportokhoz is ajánlja. Sajnos ezeknél a termékeknél nem a növények igénye határozta meg az összetételt.
Minél magasabb a tápelemek koncentrációja, annál kevesebbet kell egy alkalommal a növénynek adagolni, gazdaságosabb a tápszer. A folyékony tápok, a tápoldatok, levéltrágyák előnye, hogy nem kell oldani, földbe bekeverni, az öntözővízzel kijuttatva egyenletes tápanyagszintet biztosít a növénynek. Az öntözés mindig igazodik az időjárási körülményekhez, a növény fejlettségéhez, az öntözővízbe adagolt tápoldattal nem lehet elrontani a táplálást.
A Vitaflóra tápoldat-család leanderekhez összeállított tápoldata, a fejlett növények nyári táplálására készült. A leanderek a teleltetés során gyakran nagyobb lombozatot vesztenek, ilyenkor szükség van, hogy regenerációjukat serkentsük. Amikor már elegendő fényt kapnak, Vitaflóra Általános tápoldattal segíthetjük lombozatuk megújulását. Csak néhány hétig adagoljuk öntözővizükbe, majd álljunk át a leanderek specifikus tápoldatára. A Vitaflóra Leander tápoldatot csak a telelőből már kikerült növényekhez használjuk, így a leanderek egészségesen fejlődnek és dúsan virágoznak. Ha a leander elég napos helyen áll, a tápoldat hatására nem a növekedésre fordítja energiáját, hanem a virágzásra. Igazi virágözönnel örvendeztet meg és „mellesleg” nem növi ki a helyét. Ha kevés a fény, a növény a fény felé törekszik, ezért gyorsabban nő, de ezek a hajtások gyengék, megnyúltak. Ugyanez történik, ha túl sűrű a lombozat, és a hajtások egymást árnyékolják, ezért megkezdik a versenyfutást a fényért. A leander megnyurgulását csak úgy tudjuk elkerülni, ha szellős koronát alakítunk ki, napos helyen állnak és speciális leander tápoldattal lakatjuk jól őket.
Ha dugványozással leandert szaporítunk, a gyökeresedésig ne tápoldatozzuk őket!
Ha pici leander-gyerekeket nevelünk, akiknek még sokat kell nőni, Vitaflóra Virágos növényekkel tápláljuk őket. Megmutatják virágukat, de erejüket még a növekedésre koncentrálják.
Ha már nagyobbacskák a „gyerekek”, a Vitaflóra Virágzásindító tápoldat hatására szépen virágoznak, de erőteljesen növekednek is.
Itthon a leandereket csak szeptemberig tápoldatozzuk, hogy elegendő idejük legyen a télre felkészülni, hajtásaikat beérlelni. Teleltetőben ne tápláljuk a növényeket, csak kevés vízzel öntözzük meg őket 3-4 hetente.

www.vitaflora.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!