A napokban terjedt el a közösségi oldalakon egy módszer a kullancsok gyors eltávolítására. Eszerint teafa olajat kell rá csepegtetni. Senki se próbálja ki, hiszen kimondottan veszélyes! A kullancs fuldoklása - olajjal, zsírral, egyéb folyadékkal történő bekenése vagy összenyomása során - sok kórokozó kerülhet a vérbe az állat nyálmirigyéből, gyomrából. A kullancseltávolítására legjobb az erre kapható csipesz.

Figyelem!

  • A kullancsot nem szabad csavargatni, mert ilyenkor a visszaöklendezi a testünkbe a béltartalmát, ezzel pedig a fertőzés esélyét növeljük! A kullancs szájszerve – nem a feje! - így szakad be a legkönnyebben.
  • Kiszedés előtt vagy közben tilos bármilyen kenőcsöt vagy folyadékot (ecetet, olajt) a kullancsra vagy köré kenni, mert ekkor a fuldokolni és öklendezni kezd, és ezzel növeli a fertőzésveszélyt, éppen ezért tilos a kullancsot a testénél (a potrohánál) megfogni, megnyomni.
  • A kullancsot nem lehet a sebből „kicsalogatni” a megnyálazott gyufával. A kullancs – közhiedelemmel ellentétben - egyáltalán nem szereti a foszfort, ráadásul a mai gyufák többségéhez már nem is ezt a vegyületet használják.
  • A fertőző kórokozók átadása miatt rendkívül fontos a gyors eltávolítás. Ezért a kullancs észlelése után azonnal próbálkozzunk meg a kullancs eltávolításával.
  • Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a kullancscsípést követő 1 hónapon belül láz, influenzához hasonló tünetek (hidegrázás, fejfájás, gyengeség, izomfájdalom vagy hányás, hányinger), esetleg a csípés helye körül kokárdához hasonló, belül világosabb, kívül élénkebb piros folt, kiütés jelentkezik!
  • Mindenképpen menjünk orvoshoz, ha terhes nőt ért a kullancscsípés!