Rossz az idő, frontok jönnek-mennek, összevesztél a pároddal, vagy csak egyszerűen bal lábbal keltél? Van rá természetes segítség, és ráadásul nagyon finom is!

Ginzeng
Ez a gyökér a Távol-Keleten már több mint 4000 éve ismert gyógyító erejű növény, „az élet gyökerének” is nevezik. A kínai orvosok még manapság is ezt rendelik az életerő felfrissítésére (beleértve a nemi potenciazavarokat is), vérszegénységre, idegrendszeri rendellenességekre és álmatlanságra. Olyan erős energiaszolgáltató, hogy nem is ajánlatos késői napszakban bevenni, mert könnyen lehet, hogy nem tudunk tőle elaludni.
A ginzeng a világon csak néhány száraz éghajlatú hegyvidéken terem meg, itt is hat-hét évig tart, míg eléri érett állapotát, és a gyökereket be lehet takarítani. Mindezek miatt kissé drága. Ezzel szemben olyan hatásos energia-felszabadító, olyan gazdag a tápanyagokban, ásványi sókban és különféle nyomelemekben, hogy feltétlenül megéri az árát. Válasszuk a szibériai vagy a koreai fajtákat. Számos alakban kerül a piacra: maga a gyökér, tea vagy különféle erősségű vitaminszerű kapszulák alakjában.
De vigyázat! A ginzeng serkenti a férfihormonokat, tehát nők csak módjával fogyasszák, alkalmanként csak néhány napon keresztül, terhes nők pedig semmi esetre sem.

Méhpempő
A méhpempő az az anyag, amivel a méhek dolgozói a királynőjüket táplálják. A királynő ennek hatására rendkívüli energiára és életerőre tesz szert, annyira, hogy saját testsúlya 2000-szeresének megfelelő súlyú petét képes lerakni, mintegy 3000 darabot 24 óra alatt. Az élettartama is hosszabb a dolgozókénál, öt évig él a dolgozók hat hónapos élettartamával ellentétben.
A méhpempővel kapcsolatban igen sok kutatást végeztek. Tartalmaz B-vitaminokat, fehérjét, aminosavakat és enzimeket. Még mindig nem tudjuk azonban, hogy anyagának mintegy 3%-a miből áll, és valójában ez a „rejtélyes összetevő” lehet az, amitől a hatása ilyen rendkívüli.
A méhpempő begyűjtése sok időt vesz igénybe, és ennek megfelelően az ára is magas. Viszont jó befektetés, mert azon kívül, hogy megnöveli az energiánkat, az életerőnket és az elevenségünket, megerősíti az immunrendszert is, és emellett jótékony hatással van a hajra, a bőrre és a körmökre is.

A halolaj  
Az agy kétharmad része zsírsavakból épül fel. A zsírsavak képezik az idegsejtek falának alapanyagát, burkát, amin keresztül bonyolódnak az idegsejtek közötti kapcsolatok. Minden, amit megeszünk, közvetlenül beépül a sejtfalakba. Ha főleg telített zsírsavakat fogyasztunk (például vajat, állati zsiradékokat), melyek szobahőmérsékleten merev állagúak, úgy az agysejtek is merev állagúak lesznek. Viszont, ha az agysejtnek is kedvező, szobahőmérsékleten cseppfolyós, többszörösen telítetlen zsírsavat fogyasztunk, az agysejtek hajlékonyságának köszönhetően a köztük lévő kapcsolatok is biztonságosabbá válnak. Az eszkimók napi 16 g telítetlen, Omega-3 zsírsavban gazdag halolajat és halhúst fogyasztanak, ez testi egészségük mellett lelki egészségüket is biztosítja. Náluk a depresszió ismeretlen. Természetes Omega-3 forrás a lazac, de bioboltokban, gyógyszertárakban kiváló minőségű halolaj kapszulák is beszerezhetőek.

Dió, banán, sajt, csokoládé, burgonya
A kutatók szerint a hangulatunkat inkább a dió, a banán, a sajt, a csokoládé, a burgonya és az avokadó befolyásolja pozitívan. Ennek oka abban keresendő, hogy a neuro-transzmitterek - ezek a postásfunkciót ellátó anyagok - vagy a hormonok túl magas, vagy alacsony koncentrációja zavarokhoz vezet az anyagcserében. Hiányuk rosszkedvet okoz, ami negatívan befolyásolja az immunrendszer működését.
A csokoládéból elég egy-két kocka, hogy felfrissüljünk, és jobban érezzük magunkat. A stresszölő banán, a laktató burgonya, a kiegyensúlyozó avokadó, a C-vitaminban dús, élénkítő citrusgyümölcsök, a szívet és az idegeket védő dió, az evési kényszert csökkentő, telítő sajt nemcsak a szervezetünkre hat jótékonyan, hanem ezzel összefüggésben a hangulatunkat is javítja.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!