Kullancsok mindig voltak, vannak, és várhatóan lesznek is! És mint minden élősködő, vért kíván...

Sokat - talán túl sokat is hallani manapság arról, hogy mennyire veszélyesek. Lassan eljutunk odáig, hogy a gyerekes szülők egyszerűen kiiktatják a családi programból a természetjárást. Ezt elkerülendő, meg kell ismerni ezt a szimpatikusnak egyáltalán nem nevezhető vérszívót, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne minket szemeljen ki következő táplálékforrásának.
A kullancsok közel háromszázféle betegséget terjesztenek. Szerencsére ebből csak néhány veszélyes ránk, emberekre. Hazánkban a legtöbb fertőzött kullancs a nyugat-magyarországi területek erdőségeiben él, de az elmúlt évek csapadékos időszakának, valamint az egyre nagyobb kutya, macska populációnak köszönhetően már szinte nincs olyan terület, melyre nyugodt szívvel kijelenthető, hogy kullancsmentes.
Kullancsszabásúak az atkák rendjébe tartozó vérszívó paraziták. Testük is teljesen az élősködő életmódhoz alkalmazkodott. Szájszerveiből egy fejszerű (nem ez a feje!) összenövés, az ún. capitulum alakult ki, amely egy leginkább ormányhoz hasonlító szívószervben végződik. Szaglószervük a lábuk végén található. Vagy két egyszerű szemük van, vagy pedig teljesen vakok. A kullancs vadászatra termett. Kitűnő szaglásával érzi a közeledő „zsákmány' melegét, szagát és a kilélegzett levegő szén-monoxid tartalmát.

Hazánkban 25 kullancsfaj található. Legismertebb a közönséges, más néven vörös-hasú kullancs. Hímje 2,5, nősténye 2-4 mm hosszú, természetesen ezek az adatok „étkezés' előtt érvényesek, mert jóllakva eredeti testméretük háromszorosára is duzzadhattak.
A nőstények étvágya elképesztő. A napokig tartó lakmározás alatt, testtömegük 120-150 szeresét is képesek kiszipkázni. Mivel kész táplálékot fogyasztanak, nem ürítenek salakanyagot, beleik vakon végződnek. Táplálkozás után pedig egyszerűen lepotyognak az áldozatról.
A kullancs rendkívül szapora élőlény. Elég egyetlen nőstényt behurcolni az addig teljesen „vérszívómentes' területre, s néhány hét alatt hemzsegni fognak az utódok. Párosodás után a nőstény több ezer petét rak az aljnövényzetre, majd ezután elpusztul.
Mivel a kullancsot nem lehet vegyszerekkel irtani anélkül, hogy más élőlényekben is kárt ne tennénk, ezért a csípésük ellen a leghatékonyabb védekezés a megelőzés.
Általában nem vesszük azonnal észre a parányi vérszívót. Gyakran órákig is lakmározik a vérünkből, mire felfedezzük. Ezalatt az idő alatt a kullancs nyálmirigyében és a belében lévő kórokozók zavartalanul bejuthatnak a szervezetbe.

Hazánkban háromfajta kullancs terjesztette megbetegedés fordul elő a leggyakrabban:

A Lyme-kór

A Lyme -betegség a leggyakoribb állatról emberre terjedő betegség Európában. A begyűjtött kullancsok 10%-a bizonyult fertőzöttnek. A Lyme-kór nevét egy amerikai kisvárosról kapta, ahol súlyos ízületi gyulladás járvány zajlott, viszont a legtöbb Lyme-kóros beteg Közép-Európában van. Hazánkban is igen magas a fertőzések száma: évente számos megbetegedést regisztrálnak. Az első tünetek viszonylag hamar megjelennek. A csípés körül már az első nap (de legfeljebb egy héten belül) kb. 5 centiméteres, enyhén viszkető bőrpír jelenik meg. Gyakran a beteg észre sem veszi, mert nem okoz fájdalmat. A folt rövid időn belül eltűnik, de a szélei növekedni kezdenek. Ezután egyre több folt jelenik meg a testen, főleg a hajlatoknál - ennek oka, hogy a véráramba kerülő kórokozó elkezdett szaporodni. A Lyme-kór - néhány esetet eltekintve - kiválóan gyógyítható antibiotikumokkal. Néha a fertőzés kezelés nélkül is megszűnik, máskor azonban újabb tünetek jelentkeznek. Ezek sorában a szívizomgyulladás, agyvelő- és agyhártyagyulladás, ízületi- és izomfájdalom, fejfájás, rossz közérzet is előfordulhat, de eszméletzavar sohasem, inkább a lassú elbutulás, a kóros feledékenység a jellemző. Gyakran jelentkezik arcidegbénulás. Bár a tünetek ijesztőek, a gyógyulás még kezeletlen vagy rosszul kezelt esetekben is többnyire teljes. Viszonylag gyakori azonban a szemmozgató idegek károsodása.

A vírusos agyvelő és agyhártyagyulladás

A legritkább, de a legsúlyosabb kullancs által terjesztett fertőzés a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Hazánkban évente kb. 80 ilyen esetet regisztrálnak. A csípést követően egyhetes lappangás után hirtelen lázzal kezdődik a betegség, majd megjelennek az idegrendszeri zavarokra utaló tünetek: szédülés, eszméletvesztés, bénulás. Ezek a súlyos tünetek azonnali orvosi ellátást igényelnek, hiszen akár halálhoz is vezethetnek.
Ez az egyetlen olyan kullancscsípés, amely ellen védőoltást kaphatunk. Ennek két fajtája van. A passzív oltás, melyet a csípés után 96 órán belül be lehet adni, hatékonysága kb 70%-os. Az aktív védőoltás ettől hatékonyabb, viszont háromévente ismételni kell a megfelelő védettség fenntartásához

Tibola

A tibola a kullancs által terjesztett nyirokcsomó-duzzanat. Többnyire enyhe lázzal, a csípés helyének váladékozásával, tarkótáji- és nyaki nyirokcsomó-megnagyobbodással jár. Viszonylag hosszú lefolyású (akár egy év is lehet), de rendszerint magától gyógyuló betegség.

A védekezés

A jelenleg forgalomban lévő védőoltások csak egy, kullancsok által terjesztett fertőzésre adnak viszonylagos védelmet, ezért hiába oltatjuk be magunkat, nem vagyunk biztonságban. Ahhoz, hogy elkerüljük a betegségeket, magát a csípést kell megakadályozni. Erre több, jól bevált módszer is létezik:

- Erdei kirándulásokkor viseljünk zárt ruházatot, hosszú ujjú pulóvert, hosszú nadrágot, zárt cipőt.
- Ne hagyjunk szabad utat sehol a testünkön. A zokniba gyűrjük bele a nadrágot, és a derekunkat is védjük a nadrágba húzott pólóval.
- Fejünket védjük sapkával, vagy kendővel, mert a hajas fejbőrön tovább észrevétlen maradhat a kullancs.
- A kilógó testrészeket fújjuk be kullancsriasztó spray-vel, és ne feledjük el a hatóidő lejárta után újra bepermetezni a testünket.
- Lehetőleg kerüljük a sűrű bozótokat, próbáljunk meg a kijelölt turistautakon maradni.
- A kullancsok nem szeretik a napfényt. Ha napos helyen tartózkodunk, elkerülhetjük a támadásukat.
- A világos színű ruházaton hamarabb észrevehető a lakmározni igyekvő bogár.
- Rendszeresen vizsgáljuk át magunkat és társainkat, hogy időben megtaláljuk az óvintézkedések ellenére a bőrünk alá fúródott vérszívókat.

Az eltávolítás

Ha mégis megtörtént a csípés, azonnal el kell távolítani a kullancsot. Minél kevesebb ideig van a bőrünkben, annál kevesebb az esélye a fertőzésnek.
Kullancskiszedő kanál kapható a gyógyszertárakban, de ha nincs kéznél, egy egyszerű csipesz is megteszi. A kullancsot ott fogjuk meg, ahol közvetlenül érintkezik a bőrünkkel, és egy határozott mozdulattal rántsuk ki. Ne tekergessük és ne nyomkodjuk a potrohát, mert ezzel elősegítjük a fertőző béltartalmának kiürítését a testünkbe. Ugyanezen okokból ne kenjük be semmivel: se tejföllel, se zsírral, se krémekkel. A kullancs, mivel feje mélyen a bőrünkbe van ágyazva, a potrohán keresztül lélegzik. Ha nem kap levegőt, menekülni fog a gazdaszervezetből, és ehhez minden felesleges terhet kiürít - egyenesen a véráramba.
Ha úgy gondoljuk, hogy nem vagyunk elég bátrak ahhoz, hogy élősködőnket magunk távolítsuk el, a lehető leghamarabb forduljunk orvoshoz vele.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!