Az energiaárak az egekbe szöktek, ezért sokan próbálnak úgy spórolni, hogy kevesebbet szellőztetnek, hogy ne hűljön ki a lakás. A szellőztetés azonban nagyon fontos. Egy kis trükkel hamar és hatékonyan kicserélhetjük a lakás elhasználódott levegőjét, anélkül, hogy kihűlnének a szobák.

Sokan azért hanyagolják a szellőztetést – főleg kertvárosi vagy vidéki környéken – mert a kinti levegő is meglehetősen füstös és büdös a fűtési időszakban. Mindenképpen kell találni egy kevésbé „illatos” időszakot és megejteni a szellőztetést, mert a lakásban is sok dolog szennyezheti a levegőt. A kilélegzett szén-dioxid mellett a túl magasra szökő páratartalom, a dohányzás, a főzés során keletkező vegyületek, és a felvert por is ilyen, de az egyes berendezési tárgyakból, festékekből kipárolgó anyagok is ártalmasak. Ezért is fontos a rendszeres és alapos szellőztetés.

 

Hogyan kell hatékonyan szellőztetni?

A sokáig bukóra nyitva hagyott ablakot télen felejtsük el. A levegő ilyenkor nem cserélődik hatékonyan, viszont alaposan kihűl, és pörögni fog a gáz- vagy a villanyóra. Ezt az öt pontot betartva rengeteg pénzt megspórolhatunk, és a lakásunk levegője is friss és egészséges lesz.

 

• Naponta többször, rövid ideig szellőztessünk!

Egy átlagos 3-4 fős családban 12 liter pára keletkezik naponta. Ha ez bent marad a lakásban, könnyen penészedéshez, a falak vizesedéséhez vezethet. Éppen ezért ajánlott naponta legalább négyszer 5 percen keresztül szellőztetni. A reggeli ébredés után kiemelten fontos, de érdemes zuhanyzás, fürdés, főzés, padlómosás, vagy otthoni edzés után is szellőztetni egyet.

 

• A szellőztetés legyen gyors és hatékony

 Ha a kinti és benti hőmérséklet különbsége nagyobb 20 Celsius-foknál, akkor is legalább 5 percre, tárt ablakokkal csináljunk kereszthuzatot.

 

• Tartsuk zárva a kevésbé fűtött helyiségek ajtaját!

Amint meleg levegő érkezik a hűvösebb helyiségekbe, azonnal lecsapódik a hideg falakra, illetve az ablaküvegre, ami penészedéshez vezet. Ezt könnyen elkerülheti, ha nem engedjük be a meleg levegőt fűtést nem igénylő helyiségekbe.

 

• Mindig kapcsoljuk ki a fűtőtesteket!

Ha nem kapcsoljuk ki a fűtőtesteket, vagy nem vesszük jóval lejjebb a termosztátot, a beáramló hideg levegőtől bekapcsol a fűtés, a meleg levegő egyből távozik is az ablakon keresztül. Természetesen nem célunk az utcát fűteni.

 

A túl száraz levegő sem egészséges

A szellőztetéssel a páratartalmat is javítani tudjuk. A lakás levegőjének nedvességtartalma 40-50% között az ideális. Általában a központi fűtéses lakásokban szokott gondot okozni, hogy a levegő páratartalma tartósan a kívánt érték alatt marad, vagyis túl száraz a levegő. Ez sem előnyös, mert a száraz meleg levegő irritálja, kiszárítja a nyálkahártyát. Emiatt gyakori orrvérzés, orrfújásnál véres váladék is jelentkezhet. A száraz nyálkahártya sérülékenyebb, a kórokozók emiatt könnyebben megtelepszenek rajta, a száraz levegőjű lakás emiatt közvetve gyakoribb légúti megbetegedésekhez is vezethet.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!