Az élelmiszerek által kiváltott túlzott immunreakció kétféle lehet: élelmiszer allergia és élelmiszer-összeférhetetlenség.

Allergiáról akkor beszélünk, amikor röviddel az élelmiszer elfogyasztása után egyértelmű tünetek jelentkeznek, például kiütések, bőrviszketés stb. A szerencsésebbeknél ezek a tünetek többnyire csak kellemetlenek, de előfordulhat súlyos, akár életveszélyes reakció is, amit anafilaxiás sokknak nevezünk.

Az élelmiszer-összeférhetetlenség jóval gyakoribb, és szerencsére nem életveszélyes. A panaszok nem azonnal, hanem órákkal, akár napokkal az étel elfogyasztása után jelentkezhet, és a tévhittel ellentétben nem csak bélrendszeri panaszokat, hányást, hasmenést, puffadást, székrekedést okozhat, hanem bizonyítottan összefügghet az alábbiakkal is: elhízás, menstruáció előtti fokozott fájdalom, asztma, ekcéma, IBS, ízületi gyulladás, reuma, kimerültség, migrén, folyadéka-retenció. Ez utóbbi kevésbé közismert tünet, de ha nem híztunk az utóbbi időben, de a gyűrű az ujjunkon gyakran szorul, folyadékpangás állhat a háttérben, ami élelmiszer-túlérzékenységgel is összefügghet.

A túlérzékenyég tünetei

Bizonyos tünetek alapján saját magunk is megállapíthatjuk, hogy étel-érzékenyek vagyunk-e.  Ha az alábbi kérdések közül a többségre igen a válasz, valószínűsíthető az intolerancia:

•Rendszeresen visszatérő vagy állandósult folyadék ödéma van valamelyik testrészünkön. Jellemzően a boka, a kézfej az ujjak és a lábujjak, vagy napról-napra 1-2 kg-os súlyingadozás.
Levertség érzés közvetlenül étkezés után.
•Erős fejfájás étkezés után 1-2 órával.
Karikás, táskás szem.
•Rendszeresen visszatérő hasmenés vagy szorulás
Puffadás, órákon át tartó feszítő bélgáz-képződés étkezés után 2-3 órával.

Kizárásos diéta

Ha a tüntetek alapján valószínűsíthető az érzékenység, akkor a következő lépés kideríteni, pontosan milyen táplálék okozhatja. Saját magunk ezt az úgynevezett kizárásos diétával tudjuk megállapítani.
Ez kissé hosszú és nagy odafigyelést igénylő folyamat, de az egyik legbiztosabb is egyben.
Ehhez először egy hétre szigorúan ki kell minden olyan ételt iktatni az étrendünkből, ami gyaníthatóan problémát okoz. Ha megszűntek a panaszok, akkor fokozatosan kétnaponta egy-egy élelmiszert visszaépítünk, és ha közben kiújulnak a tünetek, így teljes bizonyossággal meg tudjuk állapítani, melyik élelmiszer okozza.

Orvosi módszerek

Az élelmiszer túlérzékenység kimutatására többféle orvosi módszer is létezik.
Nagy pontosságú eredményt adhat a vérvizsgálat. Az úgynevezett a cito­toxikus tesztet során immunsejteket adnak az egyes élelmiszerekhez, hogy megállapítsák, melyek váltanak ki immunreakciót. De van olyan vérteszt is, amely az egyes élelmiszerek elfogyasztása után termelődő antitesteket méri.

A vérvizsgálathoz képest jóval olcsóbb, gyorsabb és egyszerre több élelmiszerre is tesztelhető az elektrodermiális vizsgálat, vagy közismertebb nevén a Vegateszt. Ennek során teljesen fájdalom mentesen a bőrfelszínen keresztül mérik a testünkben termelődő elektromos áramot, majd ennek változását egyes élelmiszerek hatására.

Kinezológiai vizsgálat során pedig a fentiekhez hasonló módszerrel mérik az izomfeszültséget és változását, s így állapítják meg a túlzott reakciót.