Sokan nem tudják, hogy nem gyom, hanem hasznos gyógynövény!

A pitypang minden része fogyasztható és gyógyhatású, a gyökerétől a virágáig. Tudtad, hogy a virága is ehető? Sőt, bőséges tartalmaz olyan ásványi anyagokat és vitaminokat, amire a testednek szüksége van. Például K-vitaminban, C-vitaminban és B6-vitaminban gazdag. (K-vitamin tartalma miatt, ha vérhígító gyógyszert szedsz, beszélj orvosoddal.)

A pitypang virága sok vasat tartalmaz, ami támogatja az egészséges vörösvérsejtek kialakulását és működését. Része a kálium is, ami segít szabályozni a szívverést és a vérnyomást. Folát, magnézium és réz is van a pitypangvirágban, ráadásul szerves formában. Anyagai hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez. Fogyasztása segíthet egyensúlyba hozni a vércukorszintet, enyhíti a gyomorégést, és az emésztési problémákat is csillapítja.

Amikor leszakítjuk a virág szárát, előtűnik a szárából kicseppenő fehér, tejes folyadék, ami igen keserű. Ennek a keserű anyagnak köszönhetően képes hatni a máj, a vese és az epe máj, és a hasnyálmirigy működésére is.

R. F. Weiss (1895–1991), „a fitoterápia pápája” ezt írja:

„Minden reumában szenvedőnek a tél végén pitypangkúrát kellene tartania.”

A pitypang tea, legyen az főzve a virágokból, vagy az egész növényből számos pozitív egészségügyi előnyökkel szolgál.

A pitypang tea hatása:

  • Jobb emésztést biztosít
  • Védi a májat.
  • Javítja az agy egészségét.
  • Javítja a látást
  • Javítja az immunrendszert
  • Megakadályozza a rákot.
  • Hatékony Cukorbetegség esetén
  • Karbantartja a vérnyomást
  • Segít a fogyásban

A pitypang serkenti az anyagcserefolyamatokat, ezzel enyhíti a bőrbetegségeket. A természetgyógyászatban a bőr a „harmadik vese”: ha a májat és a vesét túlterheli a méregtelenítés, és megsegítjük őket a pitypang erejével, akkor tehermentesítjük a bőrünket, testünk kültakarója megtisztul, szebbé válik.

Használd a konyhában is!

A pitypang virága nyersen is fogyasztható, de sütés-főzés közben sem veszíti el vitamin- és tápanyagtartalmát. Készülhet belőle: tea, saláta, leves, kocsonya, kenyér - de sütibe is kerülhet. Olvass utána, és próbáld ki bátran!

FONTOS!

Sokan tartanak a növénytől, hogy mérgező, tévesen kutyatejnek hiszik. A kutyatej egy egészen más növény. A pitypang összetéveszthetetlen vele, és nyugodtan lehet fogyasztani!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!