Az emberek többsége biztos benne, hogy a készpénz többnyire piszkos és hemzseg a baktériumoktól, sőt azt is tudjuk, hogy a bankjegyek és az érmék egyenesen a legkevésbé higiénikus mindennapi tárgyak, messze megelőzik még a mozgólépcsők kapaszkodóját is. Egy kutatás rámutatott, hogy ez nincs messze az igazságtól.

Az Oxfordi Egyetem munkatársai megvizsgálták, valójában mennyire szennyezett a készpénz. A kutatók megállapították, hogy az átlagos ideje forgalomban lévő, Európában használt bankjegyek felületén egyidejűleg több mint 26 ezer baktérium található. Sőt, a frissen kibocsátott pénzeken is több, mint 2400 baktériumot fedeztek fel.
A MasterCard megbízásából készült kutatás kimutatta azt is, hogy az európai valuták közül az euró a legkevésbé fertőzött baktériumokkal, azonban ezek a bankjegyek is több, mint 11 ezer bacilust hordoznak, négyzet-centiméterenként közel 75-öt. A leginkább fertőző valuta a svéd korona, ezt vizsgálva a kutatók 39600 baktériumot fedeztek fel, négyzet-centiméterenként 246-ot.

 

 

 

 

 

Az emberre veszélyes kórokozókat is hordoznak

 

 

A vizsgált euró-bankjegyek átlagosan 11 ezer baktériumot hordoztak, melyek közül több fertőzések terjesztésére is képes. A korábbi, bankókon végzett kutatásaink kimutatták, hogy a készpénzen esetenként megtalálható olyan, potenciálisan az emberre nézve is veszélyes baktérium, mint a légzőszervi, húgyúti és sebfertőzéseket okozó Klebsiella vagy egyéb enterobaktériumok.

 

 

Nem véletlen, hogy a MasterCard ad ilyen jellegű kutatásra megbízást. Ez egy újabb ok arra, hogy a fogyasztók készpénz helyett a bankkártyájukat használják vásárlásra, hiszen a plasztik nem csak kényelmesebb, de higiénikusabb is. Jóllehet, ma még sokszor a plasztikkártyát is kiadjuk a kezünkből, amikor fizetünk – bár ezt egyre kevesebbszer tesszük, az érintéses fizetési technológia terjedésével - fontos különbség azonban, hogy a bankkártyát lehet tisztítani.

 

 


  1.  
     
     
     

       2.  

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!