1. Orcák
Az orcán megjelenő akné gyakori probléma, ami még elterjedtebbé válik az állandóan jelen lévő mobiltelefonok korszakában. Érdekes módon nemcsak az arc érintése vezethet orcaaknéhoz; egy látszólag ártalmatlan telefonbeszélgetés is. A telefonok hajlamosak baktériumokat hordozni, és amikor érintkeznek a bőröddel, átadhatják ezeket a nem kívánatos vendégeket az arcodra. Nemcsak a telefonok; más mindennapi tárgyak, mint a piszkos párnahuzatok és lepedők is játszhatnak szerepet ebben az aknéegyenletben.
Bár a hormonális tényezők hozzájárulhatnak ezen a területen a pattanásokhoz, gyakran életmódbeli szokásaink a felelősek. Töröljük le a telefonunk kijelzőjét minden használat előtt, és ne vigyük el olyan helyekre a telefont ahol megtelepedhetnek rajta a baktériumok, mint pl. a fürdőszoba. Hatékony stratégia lehet ha hetente cseréljük a párnahuzatokat és lepedőket.

2. Homlok
Ebben a helyzetben mindig ugyanaz a ludas: a bőrödön lévő olajtermelődés fokozódása. A homlokakné gyökerének forrása lehet a hajad. Ha hajad hajlamos a zsírosodásra, ez a felesleges olaj könnyen eljuthat a homlokodra, és esetleg eltömítheti az ott lévő pórusokat. Emellett olyan hajtermékek, mint a pomádék, gélek és viaszok gyakran tartalmaznak olyan összetevőket, mint a kakaóvaj vagy a kókuszolaj, amelyek még olajosabbá tehetik a bőrödet.
Egy a bőrtípusodnak megfelelő gyengéd tisztítószer megoldhatja ezt a problémát. Ha azonban az nem segít, érdemes átgondolnod a hajápolási rutinod megváltoztatását. Válassz kevésbé zsíros hajápolási termékeket, vagy még jobb, teljesen kerüld el őket.

3. Hát
Különféle tényezők okozhatnak hátaknét, ideértve az allergiás reakciókat a bőrápolási termékekre, mint a napvédő, hidratáló vagy testkrémek. Emellett az izzadság összekeveredése a bőrön lévő olajjal és toxinokkal eltömítheti a pórusokat, hangsúlyozva az edzés utáni zuhanyozás és alapos hát tisztítás fontosságát.
A problémát piszkos ruházat, ágynemű és szűk ruházat is súlyosbíthatja, ami akadályozza a bőr szellőzését, irritációt és pattanásokat okozva a háton. Ha nincsenek külső okok, akkor érdemes átvizsgálni az étrendedet és tápanyagbeviteledet. A stressz egy másik potenciális tényező lehet.

4. Orr
Az akné gyakran támadja az orrunkat, mert ezen a területen a pórusok általában nagyobbak, így könnyebbé válik a szennyeződéseknek és baktériumoknak való befogadására. Emellett az orr bőre olajosabb lehet, így érzékenyebb az akné kitöréseire.
Különféle tényezők okozhatnak orraknékat, ideértve az étrendet, stresszt, bizonyos gyógyszereket vagy alapvető egészségügyi problémákat. Azonban az elégtelen higiénia a leggyakoribb ok. A teafa olaj beiktatása a bőrápolási rutinodba egy gyengéd, mégis hatékony kezelés lehet az akné ellen. Fontolóra veheted a bőrön a baktériumok szaporodását megakadályozó szulfacetamid és kén tartalmú termékek használatát. Súlyos esetekben ajánlott bőrgyógyász tanácsát kérni.

5. A száj körüli terület
Az akné a száj körül lehet bőrirritáció vagy gyakori érintkezés következménye olyan tárgyakkal, mint a mobiltelefonok, sisakpántok vagy hangszerek. Bizonyos kozmetikumok vagy arcápolási termékek használata, hormonális ingadozások és genetikai tényezők is kiválthatják.
Ha rendszeresen visszatérő aknéval küzdesz a szád körül, érdemes bőrgyógyász segítségét kérni, aki megfelelő kezelési lehetőségeket tud ajánlani. Azonban a megelőzés gyakran a legjobb megközelítés. Mindennapos bőrápolási rutin kialakítása, amely magában foglalja a gyengéd tisztítást enyhe tisztítószerrel, smink kiválasztása "nem-komedogén" felirattal ellátott termékekből, valamint olajmentes termékek választása és az arc érintésének mellőzése sokat segíthet a száj körüli akné kitöréseinek megelőzésében.

6. Lábak
A lábakon megjelenő akné elsősorban akkor fordul elő, amikor a baktériumok, a faggyú (a természetes bőrzsír) és az elhalt hámsejtek beragadnak a hajhagymákba, pórusok eltömődését és ezáltal gyulladást okozva. Ez a probléma általában fizikai tényezőkhöz, például súrlódáshoz sportfelszereléshez vagy túlságosan szoros ruházathoz köthető.
Fontos azonban óvatosnak lenni, mivel a lábakon lévő akné néha összekeverhető más bőrproblémákkal, mint például follikulitisz, ekcéma vagy keratosis pilaris. Ha viszketést vagy fájdalmat tapasztalsz, ajánlott orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

7. Állkapocs és nyak
Bár az akné gyakran kapcsolódik hormonális egyensúlyhiányokhoz, nem kizárólag hormonok által vezérelt.
A hormonális változások a menstruációs ciklusok során teljesen normálisak, ahogy azok is, amelyek gyógyszerhasználatból, mint például fogamzásgátló. Súlyos esetekben a hormonális akné összefüggésbe hozható az egyik alapvető egészségügyi problémával. Azonban a legtöbb esetben a bőrápolási rutin beiktatása, amely nem-komedogén tisztítókat, hidratálókat és célzott akné kezeléseket tartalmaz, hatékonyan kezelheti a problémát. Emellett a napvédelem gyakorlása és a napvédő megfelelő használata jelentősen befolyásolhatja az akné kezelését.

8. Vállak
A vállakon megjelenő akné bőrprobléma különböző tényezők miatt lehet. Általában akkor kezdődik, amikor túlzottan termelődik a faggyú, felhalmozódnak az elhalt hámsejtek, vagy más szennyeződések kerülnek a pórusokba, eltömítve azokat. De léteznek praktikus lépések, amelyek segíthetnek az új akné fellángolásának megelőzésében.
Az egyik legegyszerűbb, mégis gyakran figyelmen kívül hagyott gyakorlat az, hogy naponta elegendő mennyiségű vizet iszunk. Egy másik fontos szempont a bőrápolási rutinban, különösen akné esetén, a napvédő hidratáló használata. Emellett, ha hajlamos vagy vállakon megjelenő aknéra, érdemes laza és lélegző ruházatot választani.
A jóllétünk érdemli a legnagyobb figyelmet, és érdekes módon testünk éber üzenetküldőként szolgál, jelezve, ha valami nincs rendben. Azonban ezek a finom jelek néha észrevétlenül maradnak.