Egyre több fiatalt látni őszülő hajjal. Nem ritka, hogy valakinél már a húszas évei közepén megjelennek az ősz hajszálak és rengeteg 30-as éveinek elején járó fiatal is küzd velük. Először csak pár szál látszódik, majd akár néhány éven belül jelentősen megsokszorozódik a számuk, jócskán megöregítve ezzel megjelenésünket. De mitől is van ez, miért vagyunk egyre többen őszülőfélben?


A legáltalánosabb okok közé sorolják a genetikai jellemzőket, vagyis hogy a sorsunk előre meg van írva a génjeinkben. Lássuk be, ez azért elég lesújtóan hangzik, és nem is akarunk ebbe beletörődni. Köztudott az is, hogy egy-egy hirtelen jött lelki trauma is okozhat őszülést, egy szeretett személy elvesztése, egy súlyos betegség vagy halálközeli élmény is kiválthat idő előtti őszülést. Ezek mind olyan események, amik ellen általában nem tudunk tenni. És ne feledkezzünk meg a folyamatos stresszről és szorongásról sem, a folyamatos megfelelési kényszer a főnökünknek, a szülőknek, a családnak vagy párunknak éppúgy kiválthat őszülést. A monoton életmód szintén hozzájárul a stresszhez, korunk rohanó világában a nem megfelelő táplálkozás, vitaminok és tápanyagok hiánya is közvetetten segíthet az őszülés kialakulásában. Bármi is álljon az őszülés hátterében, a cél mindenkinél közös: eltüntetni az ősz hajat és újra fiatalnak látszani.
Ahhoz, hogy megértsük az őszülés mivoltát, vizsgáljuk meg a hajszálat kicsit közelebbről. A hajszál fő proteinje a keratin, ez több mint 90%-ban alkotja a hajszálat. A keratin határozza meg a haj ragyogását, rugalmasságát és formálhatóságát. Valójában az ősz haj látványa optikai csalódás, ugyanis az ősz szálak nem szürkék, hanem fehérek és ezek keverednek a színes hajjal. A haj egyre szürkébbnek tűnik, ahogy nő a fehér szálak aránya. Fehér hajunk akkor nő, amikor az nem tartalmaz pigmenteket, és a szőrtüsző már nem termel több melanint. A melanin egy természetes pigment aminek elsődleges feladata a bőr és haj védelme az UV-sugárzástól. A melanin tulajdonképpen egy színes alkotóelem, amely meghatározza a haj és bőr színét.
Rengeteg tanulmányt lehet olvasni arról, hogy ilyen-olyan vitaminokkal az őszülés folyamata lelassítható vagy visszafordítható. Ezek azonban addig, amíg tudományos vagy klinikai tesztek nem támasztják alá, inkább feltételezésnek tekinthetők és használatuknak sokszor csalódás a vége.
A hiú reményeket elkergetve két választás látszik az őszülő ember számára. Az egyik, hogy megbarátkozik azzal, hogy az öregedés jele egyre inkább látszani fog. A másik, hogy festeni fogja. Ez utóbbi együtt jár a folyamatos festéssel, ami folyamatosan roncsolja a hajat. Arról nem is beszélve, hogy roppant körülményes otthon magunknak csinálni, fodrásznál pedig egy vagyont hagyunk ott. Ráadásul a haj idővel újra és újra lenő. A lenőtt haj árulkodik a festésről és látványnak sem túl barátságos.

Évekkel ezelőtt egy francia kozmetikai cég rátalált egy különleges és természetes megoldásra. Kikísérletezték ugyanis, hogy a vaszabiból nyert kivonattal a haj fokozatosan visszanyerheti az eredeti színét. A hatóanyag reakcióba lép a haj keratinjával és tartós színezetet ad. Jelenlegi tudásunk szerint még nincs magyarázat arra, hogy mitől nyeri vissza a haj a természetes színét, de a jelenség tipikusan ezzel a hatóanyaggal tapasztalható. Ezt hívják „hajmemóriának”, hiszen tényleg mindenki a saját hajszínét kapja vissza. Klinikai tesztek alapján általános tapasztalat, hogy 28 napi kezelés után az ősz szálak 83%-a visszanyeri a természetes színét. Ez a módszer a hajszálat belülről színezi, nem kívülről veszi körbe, mint a festés. Ráadásul végre természetes hatóanyag teszi mindezt.
A Grey Away névre keresztelt spray használata egyszerű és kényelmes. Hölgyek-urak! A reménykedés mégsem hiábavaló, itt az esély a természetes hajszín visszanyerésére és az ősz haj háttérbe szorítására.

 

Institut Claude Bell Kozmetikumok – www.claudebell.hu vagy www.oszulesellen.hu
Telefon: 06-30-247-2176